Raritní sluneční hodiny uvidí Olomouc už zítra v poledne!

Chybová zpráva

Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
Pondělí, 11.5.2020

Unikátní část výzdoby olomoucké radnice, nárožní sluneční hodiny, se na fasádu vrací v rámci probíhající rekonstrukce budovy. Hodiny, jejichž jedinečnost spočívá kromě výtvarného provedení i ve faktu, že jsou nárožní a tedy dvojité, uvidí Olomoučané poprvé v úterý 12. 5. 2020 před polednem. Na 11:30 totiž radnice ohlásila jejich odhalení. Dnes probíhá demontáž lešení z nároží radnice a hodiny, dosud ukryté za lešením, bude prozatím až do zítřka zahalovat plachta.

Nárožní hodiny, které byly původně na radnici v 19. století a definitivně je i s fasádou osekali za nacistické okupace, se tak na radnici vrací po osmdesáti letech. Nejedná se o přesnou repliku, ale o co nejpodobnější nové výtvarné dílo, navržené podle dochovaných archivních snímků. Obnovu těchto hodin schválili i památkáři. Další dvoje menší sluneční hodiny, které dokáží kromě času ukazovat například i jarní a podzimní rovnodennost, jsou i nalevo a napravo od nárožních hodin. Autorem velkých i menších slunečních hodin je restaurátor a akademický malíř Radomír Surma.

Foto z průběhu malby: Rej.cz

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

atorvastatin 80mg uk <a href="https://lipiws.top/">order lipitor 20mg online</a> atorvastatin 80mg us