Společnost

Chybová zpráva

Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).

Covid připravil maminku o práci, Maltézská pomoc ji zachránila. Tak jako další rodiny

Neděle, 28.2.2021

Lidí v krizových situacích přibývá. S tím současně roste i potřeba pomoci ze strany různých sociálních organizací. Právě pomoc rodinám v tíživé životní situaci, a to nejenom rodinám zasažených dopady aktuálních protipandemických opatření, je hlavní náplní Sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi spadající pod organizaci Maltézská pomoc. Pomáháme rodinám s dětmi z Olomouce, Přerova a z přilehlých obcí.

Aktuálně se řada rodin ocitá v problematické situaci například z důvodu proticovidových opatření, čelí hrozící ztrátě zaměstnání či bydlení, nebo řeší problémy s výchovou dětí. Je důležité, aby věděli, že nejsou sami a že je zde organizace, která jim zdarma nabídne pomocnou ruku a bude jim oporou a pomocníkem v překonávání těžkostí, kterým rodiče a děti čelí.

Pomoc mamince, která kvůli kovidovým opatřením přišla o práci

Kdybyste se na to teď vys... Jak lobbisté dokázali vydupat univerzitu ze země

Úterý, 23.2.2021

Pětasedmdesát let existuje v obnovené podobě Univerzita Palackého Olomouc. Toto výročí připadlo na neděli 21. února. Před třičtvrtě stoletím to byl čtvrtek a pro Olomouc a celý region to byla velká sláva. O obnovu nejstarší vysoké školy na Moravě, založené už roku 1573 spojením jezuitských kolejí a potvrzením od císaře Maxmiliána, se tehdy zasloužilo i soustředěné lobování řady osobností.   

Císař měl špatné zkušenosti

Příjemný šok, říkají pořadatelé o výtěžku sbírky na pomoc dětským pacientům

Pátek, 19.2.2021

Nepřerušit tradici. To byl pro vedení olomouckého sdružení Šance hlavní důvod, proč se rozhodlo i přes nejistotu spojenou s pandemií COVID-19 uspořádat v roce 2020 sbírku Vánoční hvězda. Výsledek 23. ročníku charitativní akce, která ohlašuje advent a blížící se svátky, však nakonec pořadatele přímo ohromil. Přestože epidemiologická situace zásadně ovlivnila způsob distribuce a prodeje pryšce nádherného, výtěžek se vyšplhal až na částku 1 924 560 korun. Prostředky poslouží k obohacení života malých pacientů Dětské kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

Zakladatel Flory a jeden z tvůrců podoby olomouckých parků Jiří Finger zemřel

Čtvrtek, 4.2.2021

Výstavy Flora jsou s Olomoucí neodmyslitelně spjaty už desítky let. Jedním z těch, kdo se o rozvoj výstavnictví v Olomouci významně zasloužili, byl i Jiří Finger, krajinářský architekt, který vytvářel Floru v jejím nejslavnějším období. V neděli 24. ledna 2021 zemřel ve věku 82 let.

Jiří Finger stál v šedesátých letech u zrodu Flory Olomouc. Byl jedním ze zakladatelů nového konceptu českého výstavnictví, založeného na kompozičním, obsahově i výtvarně pojatém řešení jednotlivých expozic. Jeho díla spojená s Florou Olomouc si můžete připomenout prostřednictvím článku z časopisu Zahrada-Park-Krajina.

Jiří Finger *2. 3. 1938 Jaroměř †24. 1. 2021 Olomouc

S Hanou Maciuchovou se dnes rozloučila nejbližší rodina i její město

Pondělí, 1.2.2021

V den posledního rozloučení s Hanou Maciuchovou si tuto svou velkou osobnost připomnělo i město. Slavná herečka, kterou k Olomouci poutaly silné osobní vazby i rodinné zázemí, zemřela minulý týden, v úterý 26. ledna.

Město k rozloučení využilo nově budovaný informační systém. Na těch místech ve městě, kde je systém již dokončen, tak z amplionů zaznělo po 13. hodině mimořádné hlášení: „Statutární město vyjadřuje hlubokou soustrast rodině paní Hany Maciuchové. Paní Hano, upřímně a z celého srdce děkujeme za vše, co jste nám svým uměním i celým vaším životem dávala.“ Sdělení doprovázela znělka slavného večerníčkového seriálu Krkonošské pohádky, v němž Hana Maciuchová ztvárnila jednu ze svých nezapomenutelných rolí.

Mistr gastronomie Roman Paulus míří do Olomouce jako šéfkuchař LOBSTER Catering!

Pátek, 29.1.2021

Na začátku roku 2021 získala olomoucká gastronomická scéna významnou posilu. Do Olomouce přechází jedna z nejrespektovanějších osobností české gastronomie Roman Paulus. V minulosti pro pražský hotel Alcron získal šest michelinských hvězd, nyní bude nově působit jako šéfkuchař společnosti LOBSTER Catering. V Olomouci zároveň připravuje otevření zcela nového progresivního gastronomického konceptu, kantýny pro 21. století, která vznikne v atriu budovy Envelopa Office Center. Jídla Romana Pauluse budou navíc pravidelnou součástí nabídky Lobster Family Restaurant.

Pane onlajne, jste tam? Tři králové popřejí u katedrály a potom už jen z internetu

Úterý, 5.1.2021

Koledníci s korunkou na hlavě patří již tradičně k novoročním událostem, které jsou vyvrcholením Vánoc. Do doby nedávné bylo nepředstavitelné, že by malí koledníci osobně nezazpívali svým věrným posluchačům známou melodii koledy a nenapsali svěcenou křídou na dveře K+M+B. Události, které ovlivnily značnou část loňského roku a pokračují i v tom letošním, nás donutily mnohé změnit a Tříkrálová sbírka není výjimkou. Letošní koledu všem našim příznivcům přineseme online.

Každoročně se na koledu 6. ledna vydávali i pracovníci  Arcidiecézní charity Olomouc a Charity Olomouc. V loňském roce zahájili koledu po olomouckých institucích společnou modlitbou v katedrále sv. Václava, poté přinesli požehnání do krajských a městských úřadů a lidem v ulicích Olomouce. V letošním roce tříkrálový průvod městem včetně návštěv známých institucí nebude možný.

Holčička Natálka byla letos první. Vloni přišlo na svět více kluků než děvčátek

Pondělí, 4.1.2021

Nový rok ukrojil teprve úvodních dvanáct minut a na Porodnicko-gynekologické klinice Fakultní nemocnice Olomouc už vítali první miminko s ročníkem narození 2021. Pomyslnou vítězkou se stala Natálie Tihelková, jejíž maminka žije v Olomouci, ale trvalé bydliště má v Hranicích. Holčička, která vážila 3830 gramů a měřila 51 centimetrů, se tak stala prvním krajským miminkem nového roku.

Papež František veřejně uznal hrdinské ctnosti salesiána, který studoval v Olomouci

Neděle, 3.1.2021

„Pracujme, dokud je den. Až přijde noc, tak se postará Pán,“ říkával první český salesián, otec Ignác Stuchlý. Papež František při audienci pro prefekta Kongregace pro svatořečení schválil 22. prosince 2020 dekret potvrzující hrdinské ctnosti tohoto Božího služebníka, který studoval v Olomouci. Závěr života trávil v izolaci kvůli nepřízni komunistického režimu. Spolu s Ignácem Stuchlým uznal papež mučednictví italského soudce Rosaria Livatina, zavražděného mafií, a hrdinský stupeň ctností u dalších dvou biskupů, tří kněží a jedné řeholnice.

Prohlášení o. Ignáce Stuchlého, zakladatele českého salesiánského díla, za „ctihodného“, přichází v závěru měsíce, na který připadlo 151. výročí jeho narození. Podrobné informace o jeho životě přinášejí webové stránky české Salesiánské provincie, věnované procesu svatořečení, který byl zahájen roku 1993.

První letošní děvčátko je Natálka. Je z Hranic, ale je současně i Olomoučankou

Sobota, 2.1.2021

První miminka narozená v olomoucké porodnici v letošním roce byli dnes přivítat primátor města a hejtman Olomouckého kraje. Ačkoli první informace naznačovaly, že první miminko narozené v porodnici FNOL je zároveň první miminko města i kraje, primátor s hejtmanem nakonec předali dárky dvěma holčičkám. Jak se totiž ukázalo, Natálka narozená dvanáct minut po půlnoci není z Olomouce, ale z Hranic.

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - Společnost