Zakladatel Flory a jeden z tvůrců podoby olomouckých parků Jiří Finger zemřel

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 4.2.2021

Výstavy Flora jsou s Olomoucí neodmyslitelně spjaty už desítky let. Jedním z těch, kdo se o rozvoj výstavnictví v Olomouci významně zasloužili, byl i Jiří Finger, krajinářský architekt, který vytvářel Floru v jejím nejslavnějším období. V neděli 24. ledna 2021 zemřel ve věku 82 let.

Jiří Finger stál v šedesátých letech u zrodu Flory Olomouc. Byl jedním ze zakladatelů nového konceptu českého výstavnictví, založeného na kompozičním, obsahově i výtvarně pojatém řešení jednotlivých expozic. Jeho díla spojená s Florou Olomouc si můžete připomenout prostřednictvím článku z časopisu Zahrada-Park-Krajina.

Jiří Finger *2. 3. 1938 Jaroměř †24. 1. 2021 Olomouc

Pocházel z východočeské rodiny loutkářů, která se také věnovala zahradním úpravám. Po maturitě na gymnáziu vystudoval obor zahradní architektura, sadovnictví a krajinářství v Lednici, dálkově architekturu na ČVUT v Praze a urbanismus na VUT v Brně. Krátce působil na libereckém výstavišti, v Poděbradech se mu od roku 1961 dařilo scelovat menší zahrady do lázeňského parku prostoupeného sochami.

V roce 1964 externě a o dva roky později již naplno pracuje jako hlavní inženýr a vedoucí projektant na olomoucké Floře – věnuje se zde úpravě parků na výstaviště. Patřil k těm, kteří koncepčně, organizačně i projekčně vytvářeli její nejslavnější období. Jen v roce 1967 prošlo olomouckými sady 850 000 návštěvníků; zdálo se, že otázka „stane se Olomouc výstavním městem?“ je zodpovězená. Hlavním cílem týmu Olomoučanů (Finger, Jan Sítař, Jaromír Lakosil, Zdeněk Hynek, Petr Brauner, Zdeněk Štefka) bylo, aby se celé město stalo výstavním exponátem. Finger sem přivádí i externisty: svého profesora z Lednice Bohdana Wagnera, jeho asistenta Ivara Otrubu, spoluautora bruselského pavilonu na Expo´58 Václava Jasanského ad. Rozvíjí spolupráci po obou stranách železné opony. Připravuje koncepci mezinárodních zahradnických výstav; protože parky přestávají stačit, projektuje jejich rozšíření od paty Husova sboru až za lazeckou dostihovou dráhu. Kromě toho spolupracuje na dílčích úkolech, řešení výstavních pavilonů, se Zdeňkem Štefkou na Magnoliové a Gruzínské zahradě, s Emilem Zavadilem na prvním československém rozáriu.

Podzim 1968 přinesl konec sehraného týmu. Jiří Finger o rok později odjíždí pracovat do zahradního ústavu v Karlsruhe, odkud navíc navrhuje střešní zahrady po celé Evropě. Po návratu zjistil, že má pro celý Olomoucký okres zakázanou činnost v oboru. Spolupráce s Florou sice nekončí, ale je možná už jen anonymně. Po roce 1989 se zapojil do obnovy pomníku T. G. Masaryka. Ve zdevastovaném fortu u ostravské výpadovky buduje projekční studio s arboretem ARTFLORA, jimž se věnoval až do posledních dnů.

Autor textu:
Pavel Zatloukal
bývalý ředitel Muzea umění Olomouc

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

My spouse and I stumbled over here coming from a different web address and thought I may as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to looking over your web page yet again.

I'm impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that's equally educative and amusing, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is something which too few people are speaking intelligently about. Now i'm very happy that I found this during my hunt for something relating to this.

No matter if some one searches for his vital thing, therefore he/she needs to be available that in detail, thus that thing is maintained over here.

Superb post but I was wondering if you could write a litte more on this subject? I'd be very grateful if you could elaborate a little bit further. Thanks!

Hi all, here every one is sharing these knowledge, therefore it's fastidious to read this blog, and I used to pay a quick visit this webpage everyday.

Howdy! I know this is kind of off-topic however I needed to ask. Does managing a well-established website like yours require a lot of work? I am completely new to writing a blog but I do write in my diary daily. I'd like to start a blog so I can easily share my personal experience and views online. Please let me know if you have any ideas or tips for brand new aspiring blog owners. Appreciate it!

May I just say what a comfort to uncover someone who truly knows what they're discussing on the net. You certainly understand how to bring a problem to light and make it important. A lot more people have to read this and understand this side of the story. It's surprising you're not more popular given that you certainly have the gift.

Hello, Neat post. There is a problem along with your website in internet explorer, may check this? IE nonetheless is the marketplace chief and a big portion of other folks will pass over your magnificent writing because of this problem.

This design is incredible! You obviously know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost...HaHa!) Great job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

I used to be able to find good information from your content.

Stránky