Zprávy

Chybová zpráva

Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).

Hraní na hřištích město nezakázalo. Dodržujte ale pravidla, vzkazuje

Úterý, 2.3.2021

O aktuálním doporučení vlády uzavřít venkovní dětská hřiště se diskutovalo i na pondělním jednání Krizového štábu ORP Olomouc. Vláda totiž "důrazně doporučila" dětská hřiště uzavřít. Názory v krizovém štábu se ale různily. Nakonec převážila vůle ponechat dětská hřiště otevřená. Město ale v této souvislosti zdůrazňuje, za jakých podmínek se smí hřiště využívat a pro koho jsou určena.

„Chceme umožnit například maminkám, aby při dodržování všech opatření mohly s dětmi trávit čas i na dětském hřišti,“ vysvětlil primátor Mirek Žbánek, proč město rozhodlo jinak. Roli při tom sehrál nepochybně i fakt, že s ohledem na omezení volného pohybu osob teď budou Olomoučané trávit většinu času ve městě.

Jen s rouškami a jen z jedné domácnosti. A žádní výrostci!

Hotely bez poplatků a teď i restaurační zahrádky zadarmo. Město chce pomáhat

Úterý, 2.3.2021

Pro ulehčení složité situace, ve které se celá společnost vlivem koronavirové pandemie ocitla, toho samosprávy nemohou podniknout mnoho. Město Olomouc se však rozhodlo využít alespoň těch možností, které má. Již dříve schválilo vedení města odpuštění místního poplatku z pobytu pro ubytovací zařízení, a to až do konce příštího roku. Nyní čeká na schválení zastupitelstvem návrh rady na odpuštění poplatků za předzahrádky restauračních zařízení.

„Provozovny, které mají schválené umístění předzahrádky, za toto užívání veřejného prostranství nebudou muset do konce června platit. Na tomto jsme se shodli na jednání rady a věřím, že tato úprava veřejné vyhlášky projde i zastupitelstvem,“ vysvětluje náměstek primátora Otakar Bačák.

Nikdo nezůstane bez respirátorů. Město slibuje zásobování pro seniory

Pondělí, 1.3.2021

Skoro tisíc balení po padesáti kusech zdravotních roušek dnes rozvezli pracovníci odboru sociálních věcí obyvatelům ubytoven v Olomouci. Zdravotní roušky město obdrželo z potravinové banky, jíž je jako provozovatel sociálních služeb partnerem. Významnou pomoc teď město připravuje pro seniory.

„Až deset tisíc respirátorů FFP2 chceme poskytnout nejohroženějším skupinám seniorů, kteří žijí v některém ze čtrnácti městských domů pro seniory,“ uvedl primátor Mirek Žbánek po jednání Krizového štábu Olomouc v pondělí dopoledne. Jedná se o zhruba 750 osob, takže na každého vyjde osm respirátorů. „Distribuce se odehraje během tohoto týdne,“ upřesnil primátor.

„Jsme také v kontaktu s předsedy klubů seniorů, kteří monitorují situaci ve svém okolí. Pokud se na nás obrátí, že i někteří další senioři mají problém zajistit si respirátory, určitě jim pomůžeme a respirátory zajistíme,“ doplnil Martin Major, náměstek, který má na starosti ochranu obyvatel.

Hranice okresu i další silnice hlídají mobilní policejní hlídky. Zátarasy nečekejte

Pondělí, 1.3.2021

Policie od půlnoci z neděle na pondělí spustila nevídané bezpečnostní opatření. Hlídky policistů musí kontrolovat dodržování zákazů volného pohybu osob, které od dnešního dne platí. Pokud dnes někdo jel do práce autem z jiného okresu, určitě už hlídky viděl - policie na logistice celé akce pracovat už včera.  

V rámci Olomouckého kraje je do bezpečnostního opatření v souvislosti s omezením volného pohybu osob zapojeno aktuálně přibližně 250 policistů, kteří provádějí kontroly na 170 vytipovaných místech. Jedná se o dálnice, silnice I., II. a III. třídy. Všechna stanoviště nejsou obsazena po celý den. Každá hlídka má přidělená dvě až tři stanoviště, na nichž střídavě zajišťuje výkon služby. Hlídka se pohybuje mezi danými stanovišti v nepravidelných časových intervalech, a to dle aktuální potřeby.

Co nás čeká? Olomoučtí vědci o rekordně teplém loňském roce i o budoucnosti

Neděle, 28.2.2021

Obyvatelé České republiky se kvůli klimatickým změnám musí v příštích letech připravit na stále častější extrémní výkyvy počasí a také na růst počtu tropických dní. Zemědělci pak na úbytek vláhy, intenzivnější zavlažování, na nové škůdce a choroby plodin. Klimatická změna má široké spektrum negativních dopadů, ovšem na rozdíl od aktuální pandemie přichází pomalu a nenápadně.

Problematice klimatické změny, a především pak jejím dopadům na život v českých městech, se věnují i Michal Lehnert a Martin Jurek z katedry geografie přírodovědecké fakulty. Následující rozhovor s mladými olomouckými vědci vyšel v Žurnálu UP

Ještě nedávno se čeští vědci domnívali, že v našich zeměpisných podmínkách pocítíme změny klimatu daleko později. Jaká je realita?

Bojácným dětem u zubaře pomáhá hodný retrívr Kimi. Nová forma canisterapie zabírá

Sobota, 27.2.2021

Dokážete si představit, že vaše dítě na otázku, jak bylo u zubaře, odpoví, že to byla legrace a zábava? Že nebude mluvit o tom, jak hrozné bylo vrtání nebo trhání zubu, nýbrž s nadšením povypráví o hračkách v ordinaci
a v čekárně nebo dokonce o tom, že se mohlo pomazlit se psem? Pokud je vaše dítě pacientem MUDr. Evy Míšové, tak vás tyto pozitivní reference po návštěvě zubní ordinace nepřekvapí. Lékařka dětského oddělení Kliniky zubního lékařství Fakultní nemocnice Olomouc totiž malým pacientům úspěšně pomáhá zbavit se obav, a to nejen projektem Zubní víla, který rozvíjí od roku 2019, ale nedávno přizvala do týmu i kolegyni MDDr. Martinu Koutnou
a jejího canisterapeutického retrívra Kimiho. Společnými silami pomáhají zvládnout vyšetření a lékařský výkon zejména dětem se specifickými potřebami.

Zvířata v Zoo Olomouc jsou zdravá, covid se mezi ně zatím nedostal

Pátek, 26.2.2021

Zatímco v Zoo Praha se objevilo několik případů nákazy zvířat nemocí covid-19, v olomoucké zoo je zatím všechno v pořádku. Vedení zoo se snaží přizpůsobit v maximální míře běžnou péči o zvířata tak, aby k nákaze nedošlo. Návštěvníci teď mezi zvířata nechodí a jediný, kdo se k obyvatelům zoo pravidelně dostane, jsou chovatelé a ošetřovatelé.

Proti krysám a potkanům! Nové kontejnery na odpad hlodavce rozhodně nepotěší

Pátek, 26.2.2021

Nový typ kontejnerů na komunální odpad začaly ve městě testovat technické služby. Velkoobjemové nádoby mají nově na čelní straně umístěný nášlapný systém. Umožňují snadnou manipulaci a samozavíratelný systém brání přístupu nežádoucích hlodavců. První kontejnery jsou na zkoušku v ulicích Voskovcova a Janského.

Nové typy kontejnerů se díky nerezovému nášlapnému sytému lehce otevírají a následně po sešlápnutí pedálu i samy zavírají. Podobný systém znají lidé třeba z domácností. Nádoby se tak není třeba dotýkat a pohodlné zavírání víka pomocí pedálu má mimo jiné bránit přemnoženým hlodavcům ve snadném přístupu k potravě. „Prevence se v případě hlodavců, jako jsou myši, krysy a potkani, rozhodně vyplatí. Bojuje s nimi v podstatě každé větší město. Často si ale za podobnou situaci mohou lidé sami, protože kolem popelnic se válejí odpadky, které potkany přirozeně lákají a jsou jim snadným zdrojem obživy,“ vysvětlila Hana Vacová z technických služeb.

Piráti hledají šéfa nemocnic Olomouckého kraje

Pátek, 26.2.2021

Politické strany Piráti a STAN vyhlásily výběrové řízení na vlivný post šéfa akciové společnosti Nemocnice Olomouckého kraje. Podmínkou pro přihlášení je kromě odborných dovedností znalost programu koalice Piráti a Starostové. Do nového zaměstnání pak Piráty a Starosty vybraná osoba nastoupí ihned po schválení zastupitelstvem Olomouckého kraje. Kandidát musí podepsat čestné prohlášení. V něm se musí zavázat ke spolupráci s Českou pirátskou stranou a k podávání reportu straně minimálně jednou za tři měsíce. 

Zastupitelský klub koalice Piráti a Starostové vyhlašuje výběrové řízení na tyto pozice:

  1. předseda představenstva Nemocnice Olomouckého kraje, a.s.
  2. člen představenstva Nemocnice Olomouckého kraje, a.s.

 

Co nabízíme:

  • Výkon funkce předsedy/člena představenstva Nemocnice Olomouckého kraje, a.s.

 

Náplň práce:

Vodopád ve Výpadu bude: pomůže velký dar od výrobce čerpadel Sigma

Čtvrtek, 25.2.2021

Obnovení historického vodního prvku, vodopádu na hradbách v Bezručových sadech, se blíží. Radní už schválili uzavření smlouvy o zhotovení vodopádu. „Chtěl bych zdůraznit, že nám v tomto rozhodnutí pomohla i velkorysá vstřícnost dodavatele technologie, který městu daruje kompletní čerpadlo v hodnotě více než půl milionu korun,“ komentuje rozhodnutí předkladatel návrhu, investiční náměstek primátora Martin Major. Tímto darem se chce prezentovat společnost Sigma Group, která původní vodopád před 56 lety vytvořila.

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - Zprávy