Proti krysám a potkanům! Nové kontejnery na odpad hlodavce rozhodně nepotěší

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 26.2.2021

Nový typ kontejnerů na komunální odpad začaly ve městě testovat technické služby. Velkoobjemové nádoby mají nově na čelní straně umístěný nášlapný systém. Umožňují snadnou manipulaci a samozavíratelný systém brání přístupu nežádoucích hlodavců. První kontejnery jsou na zkoušku v ulicích Voskovcova a Janského.

Nové typy kontejnerů se díky nerezovému nášlapnému sytému lehce otevírají a následně po sešlápnutí pedálu i samy zavírají. Podobný systém znají lidé třeba z domácností. Nádoby se tak není třeba dotýkat a pohodlné zavírání víka pomocí pedálu má mimo jiné bránit přemnoženým hlodavcům ve snadném přístupu k potravě. „Prevence se v případě hlodavců, jako jsou myši, krysy a potkani, rozhodně vyplatí. Bojuje s nimi v podstatě každé větší město. Často si ale za podobnou situaci mohou lidé sami, protože kolem popelnic se válejí odpadky, které potkany přirozeně lákají a jsou jim snadným zdrojem obživy,“ vysvětlila Hana Vacová z technických služeb.

První nové kontejnery s nášlapem se zkušebně objevily v ulicích Voskovcova a Janského. Další objednané kontejnery poputují na Lazeckou a Kmochovu. V rámci pilotního projektu jich budou ve městě postupně instalovány tři desítky.

Technické služby města Olomouce nemají v kompetenci deratizaci ani jiné hubení škůdců, přesto se snaží problémům předejít a chtějí lidem poradit, jak zabezpečit odpadky před nezvanou návštěvou hlodavců. Především na sídlištích nebo v okrajových částech města se často kolem popelnic válí velké množství odpadků. „Často je vidět otevřené kontejnery nebo vyhozené pytle vedle popelnic. To vše pochopitelně potkany láká,“ uvedla Vacová.

Problémy s odkládáním nespotřebovaných potravin řeší město hlavně od začátku pandemie a vyhlášení nouzového stavu. Za deratizaci, kterou má na starosti odbor životního prostředí, zaplatil magistrát jen v loňském roce přes půl milionu korun. A i letos už vyslal deratizátory do okolí ulice Rožňavské a na Nové Sady. „Situace se začátkem letošního roku ještě výrazně zhoršila. Pokud by se nevyvíjela k lepšímu, mohou se náklady na likvidaci přemnožených hlodavců blížit k milionu korun,“ upozornil už dříve vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka.

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

order atorvastatin 80mg generic <a href="https://lipiws.top/">buy lipitor 80mg online</a> order lipitor 10mg for sale