Covid připravil maminku o práci, Maltézská pomoc ji zachránila. Tak jako další rodiny

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Neděle, 28.2.2021

Lidí v krizových situacích přibývá. S tím současně roste i potřeba pomoci ze strany různých sociálních organizací. Právě pomoc rodinám v tíživé životní situaci, a to nejenom rodinám zasažených dopady aktuálních protipandemických opatření, je hlavní náplní Sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi spadající pod organizaci Maltézská pomoc. Pomáháme rodinám s dětmi z Olomouce, Přerova a z přilehlých obcí.

Aktuálně se řada rodin ocitá v problematické situaci například z důvodu proticovidových opatření, čelí hrozící ztrátě zaměstnání či bydlení, nebo řeší problémy s výchovou dětí. Je důležité, aby věděli, že nejsou sami a že je zde organizace, která jim zdarma nabídne pomocnou ruku a bude jim oporou a pomocníkem v překonávání těžkostí, kterým rodiče a děti čelí.

Pomoc mamince, která kvůli kovidovým opatřením přišla o práci

Nedávno Maltézská pomoc pomohla např. mamince s dítětem v nouzi. Oslovila nás paní Alena, která se ocitla v situaci, kdy kvůli opatřením proti kovidu přišla o práci. V nově nalezeném zaměstnání se však necítila dobře, čelila řadě komplikací, což se projevilo na jejím zdravotním stavu a ona se ocitla na neschopence. V této náročné chvíli ji také opustil její přítel. Paní Aleně se tedy zhroutil její dosavadní svět a zůstala se svou dcerkou na celou situaci sama. Z důvodu snížení příjmu rodiny začala hrozit paní Aleně ztráta bydlení a nedokončení insolvence, v které je zapojená. Pod tímto tlakem se u ní objevily psychické obtíže, musela bojovat s depresemi. Nakonec se po radě své kamarádky rozhodla, že nás zkontaktuje a požádá o pomoc.

Pracovnice, která následně začala s maminkou spolupracovat, pomohla paní Aleně zorientovat se ve své situaci, společně začaly hledat cesty, jak vyřešit jednotlivé obtíže. Finanční výpadek se podařilo pokrýt příspěvkem z nadací, čímž byla zažehnána ztráta bydlení. Rodina si sestavila finanční rozpočet, díky kterému nalezla místa, kde může ušetřit finance potřebné na pokrytí základních potřeb. Rodině byla také poskytnutá základní materiální pomoc v rámci Potravinové banky. Významnou pomocí byla samotná psychická podpora paní Aleny od sociální pracovnice. Ujištění, že se nejedná o neřešitelnou situaci, ale že existuje cesta zpět k lepšímu životu. Pracovnice pomohla také mamince zpracovat obavy a pocity výčitek, že si řekla o pomoc a nedokázala se postarat o rodinu sama. Paní Alena si začala také hledat aktivně novou, vhodnější práci.

„Díky úspěšnému kroku dopomoci k zajištění bydlení a stabilizace finanční situace rodiny se na nás maminka Alena obrátila i s dalšími problematickými momenty, které chce ve svém životě vyřešit. Vzešla z toho skvělá spolupráce. Maminka sama hovoří o tom, že díky naší spolupráci získala naději, že problémy mají řešení a je třeba je neodkládat, ale aktivně jednat hned při jejich vzniku,” popsala situaci sociální pracovnice Miroslava Francová.

Co vše Maltézská pomoc pro rodiny s dětmi do 18 let věku zdarma poskytuje

Finanční situace:

  • tvorba finančního rozpočtu rodiny
  • poradenství k sociálním dávkám
  • pomoc při vyřizování dávek, doprovody na úřady
  • základní dluhové poradenství
  • pomoc při řešení dlužného výživného
  • spolupráce s nadacemi

Bydlení

  • pomoc při hledání vhodného nájmu
  • pomoc při komunikaci s majiteli bytů

Zaměstnání

  • sepsání životopisů
  • podpora při hledání zaměstnání

Poradenství

  • pomoc ve zorientování se ve vlastní situaci
  • podpora klientů v jejich tíživé situaci
  • zprostředkování navazující odborné pomoci
  • pomoc při orientaci na internetu (nákupy, internetové bankovnictví aj.)

Vzdělávání a výchova dětí

  • pomoc s přestupem na jinou školu, vyřízením odkladu
  • pomoc při nastavování domácího režimu, hranic
  • podpora rodičů ve výchově a rozvoji dětí
  • pomoc s rozvojem dětí
  • pomoc dobrovolníka při trávení volného času dětí
  • pomoc dobrovolníků při zvládání domácí výuky

Vztahová podpora

  • podpora rodiny při upevňování vztahů
  • podpora zdravého fungování rodiny
  • posilování samostatnosti rodiny
  • video trénink interakcí
  • společné akce pro rodiny s dětmi

Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi usilují o zdravé fungování celé rodiny, zvláště o podporu zdravého vývoje dětí a jejich začleňování v přirozeném prostředí. Snažíme se rozvíjet schopnosti i samostatnost rodin, které se ocitly v tíživé situaci, a podporujeme upevnění fungujících sociálních a pracovních vztahů. Aktivizací rodičů i dětí cílíme na zvýšení jejich životních šancí, a to díky podpoře rozvoje jejich osobností, schopností a dovedností. Sociální služba též pomáhá při předcházení nesnadným situacím a konfliktům v rodinách.

Potřebujete pomoci s nějakou oblastí, která zde byla zmíněna? Obraťte se na vedoucí služby Janu Jeklovou (jana.jeklova@maltezskapomoc.cz, 731 626 113), která vaši situaci začne řešit spolu s týmem sociálních pracovnic Maltézské pomoci.

Karel Čapka, Malézská pomoc, Wurmova 7, 779 00 Olomouc

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

There's definately a great deal to learn about this issue. I love all the points you have made.

Please let me know if you're looking for a writer for your weblog. You have some really great articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd really like to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an email if interested. Thanks!

Thank you, I've recently been looking for information approximately this topic for a long time and yours is the best I've came upon till now. However, what in regards to the bottom line? Are you certain concerning the supply?

Hello, Neat post. There's a problem with your website in internet explorer, may check this? IE nonetheless is the marketplace leader and a big component of other people will miss your magnificent writing due to this problem.

Hello! I know this is kinda off topic however I'd figured I'd ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My blog goes over a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you're interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

When someone writes an article he/she retains the plan of a user in his/her mind that how a user can know it. Thus that's why this piece of writing is outstdanding. Thanks!

Appreciating the persistence you put into your blog and detailed information you provide. It's nice to come across a blog every once in a while that isn't the same old rehashed material. Fantastic read! I've bookmarked your site and I'm including your RSS feeds to my Google account.

Hey! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog. Is it difficult to set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty fast. I'm thinking about creating my own but I'm not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions? Many thanks

My partner and I stumbled over here from a different website and thought I should check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to looking into your web page repeatedly.

Nice post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon every day. It's always helpful to read content from other writers and practice something from other web sites.

Stránky