Olomouc zpevňuje staré městské opevnění. Zadržela by teď dobyvatele?

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 30.3.2016

Část městského opevnění teď prochází rekonstrukcí. Za téměř dva a půl milionu korun město Olomouc opraví a staticky zajistí  hradební zeď v Pekární ulici. Obnoven bude i zazděný původní vchod do útrob barokního opevnění. 

Nezbytnou opravu si vyžádal špatný stav této části barokních hradeb, zapsané nemovité kulturní památky. Renovace se dočká jak část městského opevnění, tak i podzemní kasematní prostory, které se nacházejí za hradební zdí. Součástí prací, které stavební firma aktuálně zahajuje, bude i demolice objektu bývalé prodejny vstupenek před areálem letního kina, odstranění terénního násypu a také  kácení vzrostlých stromů, které narušují někdejší městskou hradbu. „Oprava hradební zdi včetně všech souvisejících prací je realizována v souladu se zájmy památkové péče. Stavební práce jsou plánovány tak, aby negativně neovlivnily památkovou hodnotu někdejšího barokního opevnění města,“  uvedl investiční náměstek primátora Filip Žáček.

Opravou a statickým zajištěním projde konkrétně část městského opevnění mezi dnešní restaurací a galerií Podkova, tedy někdejší vojenskou pekárnou, a kurtinou, což je přímá část hradby mezi bývalými Bastiony č. 14 a č. 15. „Stavební firma část hradební zdi, kde cihelné zdivo vykazuje statické poruchy, postupně rozebere a následně vyzdí do původního tvaru i výšky. Ke zdění musí použít původní cihly pevnostního formátu,“ popsal neobvyklou investici náměstek Žáček.

Po rekonstrukci se v hradební zdi navíc opět objeví vstup do chodeb barokního opevnění. Pískovcové ostění vstupu do kasematních prostor totiž opraví restaurátoři a do otvoru budou nově osazeny plechové dveře. Klenby i zdivo v podzemních chodbách stavební firma vyspraví a interiér kasemat vyčistí. Opravy se dočká i zděný plot mezi galerií Podkova a kurtinou. Stavební dělníci jej částečně rozeberou, nahradí kovovým plotem a ve zbývající části opraví.

Renovaci kulturní památky realizuje město ve své režii. „Náklady jsou předpokládány ve výši 2,4 milionu korun s termínem ukončení stavebních prací k letošnímu 31. červenci. Investice, kterou uskutečňujeme bez dotací, počítá také s náhradní výsadbou zeleně,“ upřesnil náměstek primátora Filip Žáček.

Po dobu rekonstrukce musí Olomoučané i návštěvníci města počítat s krátkodobými uzavírkami Pekární ulice, a to vždy na nezbytně nutnou dobu, kterou si stavební práce vyžádají.

Kousek od starého městského špitálu

Hradby v Pekární ulici jsou součástí někdejšího Špitálského bastionu, který vznikl v druhé polovině 17. století téměř současně se sousedním Locatelliho bastionem. Tyto dva bastiony byly prvními částmi moderního opevnění, které mělo z Olomouce udělat endobytnou pevnost. Nad bastiony jsou starší, středověké hradby, které chránili olomoucký hrad a celou čtvrť Předhradí. Tyto gotické hradby vidíme jak z prostoru Letního kina, tak z obou malých parků pod katedrálou. 

Název Špitálský dostal bastion podle blízkého špitálu svatého Ducha, budovy, která stávala v místech dnešního Muzea umění. Jen tak, mimochodem - trestuhodně špatný stav městských hradeb byl jednou z příčin, proč v roce 1642 Švédové celkem snadno Olomouc dobyli. Je příjemné vědět, že je nyní město opět dává do pořádku, byť dnešní dobyvatelé používají podstatně jiné metody...

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)