U dvou večerních požárů zasahovalo skoro třicet hasičských jednotek

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 18.5.2020

Perný nedělní večer a noc na pondělí mají za sebou hasiči na Olomoucku. Dva náročné požáry si vyžádaly nasazení velkého počtu hasičů i jejich techniky. V akci bylo osmadvacet profesionálních a dobrovolných jednotek. Velmi těžký byl zásah v hořícím lese na svahu, kde museli krotitelé plamenů postupovat v dýchacích přístrojích.

Nejdříve vyjížděli k požáru mýtiny nedaleko Luké na Olomoucku. V neděli odpoledne zde začal hořet porost v nepřístupném terénu ve svahu velmi blízko lesa. Hasiči postupovali přímo proti požáru, aby zabránili jeho šíření do lesa. Bylo jasné, že zvládnout požár bude velmi těžké a tak operační důstojníci vyslali na místo další jednotky. Zásah komplikoval vítr, nepřístupný terén, v němž se složitě pohybovala technika, i hustý dým.

Hasiči se proto museli ve svahu pohybovat v dýchacích přístrojích, což ve výsledku znamenalo velmi fyzicky náročný zásah. Před 20. hodinou dostali plameny pod kontrolu, následně pak vyhledávali ohniska hoření a dohašovali je. Místo požáru pak ještě procházeli s termokamerou. Po 23. hodině byl požár zlikvidován. Na požářišti zůstala do pondělního rána jako dohled jednotka SDH z Ješova. Škodu majitel předběžně odhadnul na 300 tisíc korun. Příčinou požáru bylo nezvládnuté pálení klestí, kdy se z několika menších ohnišť vlivem silného větru oheň rozšířil na okolní porost.

Na místě byly čtyři profesionální jednotky ze stanice Konice, Olomouc, Litovel a Prostějov a deset jednotek sboru dobrovolných hasičů Loštice, Slavětín, Bouzov, Hvozd, Kladky, Ješov, Senice na Hané, Náměšť na Hané, Bohuslavice a Olešnice.

Video z lesního požáru zde https://www.facebook.com/hasici.olomouc/videos/579470456299984/

Druhý požár byl nahlášen na operační středisko ve 22:30 a oznamovatel popisoval, že vidí oheň mezi Mladějovicemi a Hnojicemi. Na místo postupně vyrazilo deset jednotek. V zemědělském areálu hořel sklad sena. Půlka objektu o rozloze zhruba 60 x 15 metrů byla při příjezdu hasičů v plamenech. Jednotky ihned zahájily hašení a zároveň bránily druhou část budovy, aby se oheň nerozšířil i tam.

S pomocí dvou nakladačů postupně vyváželi ohořelý materiál na pole, aby jej zde mohli rozhrnout a dohasit. Během požáru hasiči termokamerou kontrolovali teplotu nosných kovových konstrukcí a ochlazovali je, aby se konstrukce nezhrotila. To se naštěstí nestalo. Ještě v pondělí ráno na místě stále probíhaly dohašovací práce.

Škodu jen na balících sena odhaduje majitel na 200 tisíc korun. Příčinu požáru budou hasiči vyšetřovat ve spolupráci s Policií ČR.

Zasahovaly profesionální jednotky Olomouc, Litovel, Šternberk a Uničov ve spolupráci s jednotkami SDH Babice, Bělkovice-Lašťany, Bohuňovice, Dolany, Dlouhá Loučka, Mladějovice, Troubelice, Uničov, Újezd a Úsov.

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

lipitor 20mg drug <a href="https://lipiws.top/">lipitor 40mg for sale</a> purchase atorvastatin online