Noční silné bouřky zaplavily silnice a několik vesnic zavalily nánosy bahna

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Neděle, 6.9.2020

Silný déšť, blesky a následně valící se bahno. Večerní bouřky stály za to.

Během včerejších nočních hodin a taktéž ráno v neděli 6. září přecházely přes území Olomouckého kraje velmi silné bouřky, v ranních hodinách navíc pokračöval i intenzivní déšť. Ostatně varování ČHMÚ upozornilo téměř s přesností na velmi silné bouřky již od 20. hodiny sobotního večera. Chvíli na to již bylo nutné pomoci jak profesionálních, tak dobrovolných jednotek. „Celkově doposud evidujeme dvaadvacet událostí technického charakteru, ale i v součtu s dopravními nehodami, ty nemalou mírou zřejmě ovlivnila aktuální meteorologická situace,“ uved mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.  

Krátce po 20. hodině vyjela k první události jednotka profesionálních hasičů ze stanice Šumperk pro nutnost čerpání vody a odstranění naplavenin z polí. Hasiči na místě mimo pomoci obyvatelům zajistili pročištění kanálových vpustí, zbylou část musí místní řešit v následujících hodinách. Velmi silné bouřky doprovázel také silný či nárazový vítr, ten má za následek pádu několika stromu na Šumpersku a Olomoucku. Celkově evidujeme prozatím necelou desítku těchto událostí. Například v Nákle u místního vodního díla došlo k pádu několika menšíc stromů na zaparkovaná vozidla a karavany. Naštěstí zde k žádnému zranění nedošlo, pouze k materiálním škodám.

V několika obcích již během večera a také dopoledne prováděli a stále zajišťují místní dobrovolní hasiči kontrolu kanálových vpustí, čištění od naplavenin či oplach komunikace. Ve většině případů je větší problém s naplaveným bahnem nejen na komunikacích. Nedobré zážitky z této noci mají zejména obyvatelé obcí Doloplazy, Velký Týnec, Přemyslovice i další. „Právě v Přemyslovicích se voda z polí a bahno prohnali i do domácností. Hasiči společně s odčerpáváním vody asistovali i při pomoci s vyklízením postižených objektů. Ve spolupráci s místním starostou bylo také řešeno náhradní ubytování pro zasažené obyvatele,“ dodal Zdeněk Hošák.

Během posledních hodin došlo při bouřkách či vydatném dešti také k několika dopravním nehodám v kraji. Zda jsou ovlivněny i meteorologickou situací soudě nemůžeme specifikovat, nicméně i zde bylo nutné pomoci hasičů v souhře s kolegy zdravotníky ZZS Olomouckého kraje. Po pomoci záchranářům hasiči pokračovali v bezpečnostním zajištění vozidel, kontrole úniku provozních kapalin i celkové přípravě komunikace pro navazují bezpečný a plynulý provoz na silnici.

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

order atorvastatin 20mg for sale <a href="https://lipiws.top/">lipitor 20mg for sale</a> buy lipitor 80mg online cheap