Jak se tahá tahač? Snadno. Policie zabavila kamion s tajnými přídavnými zařízeními

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 30.11.2020

Záhadné úpravy a přídavná zařízení v kamionu vedly policii k tomu, že kamion zabavila kvůli dalšímu zkoumání. Stalo se tak při pátečních silničních kontrolách u Mohelnice a oficiální důvod zní: neoprávněná manipulace s tachografem tahač. Zahraniční dopravce musel navíc složit stotisícovou kauci. 

V rámci dohledu na bezpečnost a plynulost silničního provozu se dopravní policisté pravidelně zaměřují na nákladní dopravu. Kontrolují přitom i dodržování sociálních předpisů, s čímž musí počítat i řidiči a samotní dopravci. Své o tom teď ví i 58letý řidič tahače, kterého zastavili policisté v pátek 27. listopadu 2020 dopoledne. Po kontrole mu totiž nezbylo, než si z místa zajistit náhradní odvoz.

Při důkladné kontrole provedené v součinnosti s technikem mobilní expertní jednotky Centra služeb pro silniční dopravu vyšlo najevo, že je v nákladním voze značky Scania zřejmě naistalováno přídavné zařízení, které umí zabránit záznamu dat o průběhu jízdy na digitální tachograf. Vzhledem k tomu, že při kontrole v terénu nebylo možné detekovat všechny komponenty tohoto sofistikovaného zařízení, rozhodli policisté o zajištění tahače k dalšímu znaleckému zkoumání.

Zároveň ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací. Za ten lze, v případě prokázání viny a odsouzení, uložit podle trestního zákoníku až čtyřletý trest odnětí svobody, zákaz činnosti nebo propadnutí věci..

Samotnému zahraničnímu dopravci, který je důvodně podezřelý z porušení povinností dopravce vyplývajících ze zákona o silniční dopravě, uložili policisté stotisícovou kauci.

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

generic atorvastatin 20mg <a href="https://lipiws.top/">oral lipitor 40mg</a> lipitor 40mg pill