Seniorku zachránil požární hlásič. Díky hlasitému signálu si požáru všimli sousedé

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 8.1.2021

Jeden zachráněný život, včasná evakuace sousedů a uchráněný majetek za miliony korun. To vše díky jedné malé bílé krabičce – požárnímu hlásiči. Podíl na tomto pozitivním případu mají profesionální hasiči spolu s městem Olomouc. 

Právě požární hlásič totiž sehrál obrovskou úlohu při prosincovém požáru v domě s pečovatelskou službou v Přichystalově ulici v Olomouci. "Z bytu, kde začalo hořet v kuchyni a požár se rychle šířil stupačkami do vyšších pater, se totiž ozýval hlasitý akustický signál. Zburcoval sousedy, kteří zavolali hasiče. Díky včasnému příjezdu zachránili hasiči obyvatelku hořícího bytu, která byla zraněná a nadýchala se zplodin hoření," popisuje případ mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážová. Zároveň hasiči dostali požár velmi rychle pod kontrolu, a tak minimalizovali škody způsobené ohněm. 

Seniorku ve vyšším věku zachránil hlásič, který už šest let pravidelně seniorům či lidem se zrakovým a pohybovým handicapem rozdává město Olomouc. "Vždycky jsem věděl, že rozdávat požární hlásiče seniorům, vozíčkářům a nevidomým je super nápad. Byl to náš společný projekt s profesionálními hasiči, v rámci České republiky celkem ojedinělý. Budeme v projektu pokračovat i nadále," vzkazuje Martin Major, náměstek olomouckého primátora, který stál už u počátků myšlenky distribuovat bezplatně požární hlásiče a detektory nebezpečných plynů.  

"Ve spolupráci s městem Olomouc jsme během posledních pěti let vybavili byty v Olomouci téměř tisícovkou požárních hlásičů a detektorů nebezpečných plynů," říká mluvčí Lucie Balážová. Zařízení hasiči instalovali především do bytů občanů města se specifickými potřebami, kteří žijí v domech s pečovatelskou službou v majetku města. Pořízení detektorů zaplatilo vždy město, montáž detektorů zajistili olomoučtí profesionální hasiči, kteří také obyvatele bytu seznámili s jejich obsluhou.

Podle neúprosných statistik jsou požáry v domácnostech ty vůbec nejtragičtější a zároveň jsou při nich i vysoké škody na majetku obyvatel. V roce 2019 při více než 5 000 požárech v domácnostech zemřelo 66 lidí a 778 se jich zranilo. V Olomouckém kraji hasiči v roce 2019 řešili 200 požárů v objektech určených pro bydlení. Zemřeli při nich čtyři lidé. Loni bylo v kraji více než 150 požárů v domácnostech, zemřel jeden člověk.

Pořídit si požární hlásič tedy má velký smysl: může zachránit život vám, vašim blízkým a zároveň snížit škody na vašem majetku.  A přitom stojí pár stokorun. Lucie Balážová poslala i návod, jak vybírat požární hásič, pokud jste se právě rozhodli si jej také pořídit. Při koupi požárního hlásiče či detektoru se řiďte radami, které najdete v příloze článku. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

purchase lipitor pills <a href="https://lipiws.top/">purchase atorvastatin pills</a> buy atorvastatin 40mg sale