Galerii v přírodě vévodí Rajská zahrada a Sluneční hora

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 19.6.2014

Opuka, cihly, dřevo, hlína, voda… To jsou materiály a živly, které našly uplatnění při stavbách v areálu Domu přírody Litovelského Pomoraví. Osobitý výtvarník František Skála byl hlavní postavou dnešního představení tohoto unikátního projektu, který jedinečně vkusným způsobem dotváří krajinu.

Rajská zahrada Františka Skály spolu se Sluneční horou snů Miloše Šejna a Lesním chrámem Miloše Fekara jsou největšími objektmy, které najdou návštěvníci centra Sluňákov na krátké trase, představující kultivovanou formou galerie v přírodě krajinu kousek za Olomoucí. Mimo tyto velké stavby je na trase i několik menších prvků. „Bude to kombinace klášterní zahrady a venkovského stavení. Když se mě lidé ptají, co to symbolizuje, co to vlastně je, říkám jim, že to je to, co vidí,“ popsal výtvarník svůj "objekt" s tím, že by se zde lidé měli především cítit příjemně a využít místo k určité meditaci. „Není ani nutné fotografovat, fotografujte si to do své vlastní paměti,“ dodal. Stavba je vybudována především z opuky z bouraných staveb v okolí a také ze starých cihel. Výtvarník Skála zdůraznil, že je odpůrcem moderní architektury a možnost uskutečnit tuto stavbu tedy pojal i tak, aby ukázal, jaké jsou možnosti využití uměřenosti, proporcí a harmonie ve stavbě. 

Celý areál bude otevřen až v září, dnes jej šéf centra Sluňákov Michal Bartoš představil hostům a současně připomněl, že ještě budou oslovovat možné sponzory. Prostředky, které z fondů EU získala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, se už totiž velmi tenčí a jednotlivé prvky zahrady ještě nebyly dokončeny.  

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

atorvastatin 40mg cost <a href="https://lipiws.top/">purchase lipitor for sale</a> cost atorvastatin 80mg