Elina Garanča přicestuje dnes do Olomouce. Podium už stojí

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 25.6.2014

Od osmi hodin ráno to na Horním náměstí v Olomouci kmitalo jako v mraveništi. Do města dnes odpoledne přijede hvězda operního nebe světového formátu Elina Garanča, aby zde při zítřejším večerním galakoncertu předvedla to nejlepší ze svého umění. Až do odpoledních hodin zde proto desítky stavebních brigádníků stavěly pódium, zábradlí, hlediště pro dva tisíce diváků, zvukovou aparaturu a další zázemí. Rytmické pokřiky šéfa stavebníků evokovaly atmosféru stavby egyptských pyramid, občasné výkřiky bolesti a nezveřejnitelné expresivní výrazy a citoslovce zase dokazovaly, že i umění někdy bolí... 

Koncert Eliny Garanča je pokračováním novodobé tradice vystoupení pod širým nebem v centru Olomouce. Po představení operního pěvce José Cury v rce 2012 a fenomenálního, dnes již bohužel zesnulého kytaristy Paco de Lucía vloni, slibuje zítřejší představení duchovní pokrm především pro fanoušky slavných árií. Podle mínění ředitele Moravské filharmonice Olomouc ale nepůjde o běžnou směs populárních árií. „Dramaturgii večera určuje obvykle pořádající agentura spolu s manažerem a se samotným interpretem. Na přání paní Eliny Garanča začínáme symfonickou básní Jeana Sibelia Finlandia, což je začátek dosti netradiční, o to více se na něj těším,“ prozradil ředitel Moravské filharmonie Olomouce Vladislav Kvapil. Zpěvačku s lyrickým mezzosopránovým hlasem doprovodí Moravská filharmonie Olomouc, dirigentské taktovky se chopí světoznámý dirigent a manžel zpěvačky Karel Mark Chichon. Jako host vystoupí nadějný a talentovaný český tenorista Petr Nekoranec. „Na koncert se samozřejmě už velmi těším. Jsem hrdý na tradici vystoupení velkých hvězd na Horním náměstí, mám radost, že na ni můžeme i letos navázat,“ uvedl olomoucký primátor Martin Major.

Olomoucké publikum je už uvyklé kvalitním představením pod širým nebem. Vedle již zmíněných umělců José Cury a Paco de Lucía zde zpívala třeba písničkářka Suzanne Vega, a opakovaaně byly představeny některé slavné opery. Doufejme, že tuto sympatickou novodobou tradici, která činí z Horního náměstí aspoň párkrát do roka skutečný salón města, nezahubí případné radikální změny po komunálních volbách... 

Autor: 
(mb)

Komentáře

atorvastatin 80mg oral <a href="https://lipiws.top/">purchase lipitor for sale</a> order atorvastatin 40mg online