Barokní Olomouc znovu na scéně!

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 26.6.2014

Už zítra to znovu vypukne. Po čtvrt tisíciletí a po jednom roce se Olomouc znovu vrátí ke své oblíbené epoše - baroku. Čtvrt tisíciletí uplynulo zhruba od konce oné epochy, rok pak od prvního pilotního ročníku festivalu Olomoucké barokní slanosti. Vloni šlo snad o nejpovedenější akci turistické sezony, letos budou určitě ještě lepší. Minimálně budou trvat dvakrát tak dlouho!

Druhý ročník Olomouckých barokních slavností letos naváže na to nejlepší z loňska a přidá cosi navíc. Podstatné je už to, že nabídne dvojnásobný počet představení, potrvá od 27. června do 20. července. Jak to bylo vloni? Kostýmované upoutávky na festival ve městě, každý den večeře s barokní stolovou hudbou a jako hřeb programu vždy některá z barokních či novobarokních oper v nádherných prostorách Konviktu. Plný sál sledoval fascinující podívanou, živou exkurzi do fantaskního světa fabulací, emocí, výrazné gestikulace a pestrých barev barokní opery. Každý večer tleskaly desítky hostů v unikátní replice barokního divadla představení olomouckého souboru Ensemble Damian. Letos festival zdvojnásobil počet večerů i titulů. Celkem 24 operním představením předchází hudba k tabuli, v doprovodném programu jsou 2 pouliční pantomimy, 2 dětské výtvarné dílny, dětská opera a komentované prohlídky barokní Olomouce. Pořadatelem festivalu je Ensemble Damian a město Olomouc.

Pro Olomoučany je dobře, že se konečně někdo plně chopil tématu, které se zde trvale nabízelo a nebylo využito. „Nikdo z nás nepochybuje o tom, že barokní dědictví představuje pro naše město veliký potenciál,“ komentuje ideu barokních slavností náměstek primátora Jan Holpuch. „Roky a roky se planě diskutovalo o tom, že aby přijelo víc turistů, chtělo by to nabídnout jim právě nějaké takové akce, jenže… Nikdo se o nic takového nepokusil, protože tu přece nejsou ti turisti, kteří by na ně přišli. Tento zdánlivě neřešitelný cyklický problém jsme tedy loni rozsekli, významně jsme Olomoucké barokní slavnosti podpořili a ukázalo se, že to byl šťastný krok. Letošní zdvojnásobení délky festivalu je výborným navázáním na loňský úspěch a viditelným příspěvkem ke zvýšení atraktivity našeho města na poli cestovního ruchu.“

V hlavním večerním programu letos návštěvníci uvidí kromě osvědčených titulů například i komickou operu od Wolfganga Amadea Mozarta. Operu Bastien a Bastienka napsal dvanáctiletý hudební génius jen chvíli poté, kdy odjel s rodinou z několikaměsíčního pobytu v Olomouci, publikum ji zažije s nově přeloženým libretem, když překladatelem byl Jaromír Nohavica. Ten v opeře dokonce i sám vystoupí. Další novinkou je originální barokní pasticcio z vynikajících arií (Handel, Vivaldi, Lotti) Facetum musicum. Základ repertoáru letos tvoří osvědčené tituly z loňského ročníku: Endymio, Yta innocens, Torso, neobarokní kusy Tomáše Hanzlíka a Víta Zouhara na barokní libreta. Barokní opera je nemyslitelná bez vysokých mužských hlasů. Jako sólisté se letos premiérově představí německý kontratenorista Carl Thiemt, český kontratenor Bedřich Lévi a Jan Mikušek. Pozvání k novým nastudováním rolí přijali pražské sopranistky Karolína Janů a Lucie Rozsnyo, s Ensemble Damian se v repertoárových kusech poprvé představí také členky olomoucké opery Michaela Dvořáková a Kristýna Vylíčilová. Jako host vystoupí soubor dobových nástrojů Antiquarius Consort Praga, v opeře Endymio spoluúčinkuje Svatocecilský sbor Jana Gottwalda.

V doprovodném pouličním programu se představí brněnské Divadlo Facka (Harlekýnova dobrodružství). S novými zpěváky souvisí také částečně inovovaná extravagantní garderoba z dílny Venduly Johnové. Novinkou 2014 jsou i kulisy vytvořené pro festival podle dobové ikonografie firmou Sublitex technikou sublimačního velkoplošného tisku – součástí scény tak bude kopie kulisy, která v 17. století ve Vídni doprovázela operu Zlaté jablko. Ústřední tváří mediální kampaně 2014 je postava Amora, ztvárněná Šimonem Hronem. Podle této postavy vznikla také reklamní stojka v životní velikosti, znázorňující Amora rozdávajícího pozvánky a polibky. Distribuce pozvánek v poledních hodinách bude probíhat na Horním náměstí po celou dobu festivalu. Na večerní představení budou zvát návštěvníky Olomouce kostýmovaní zpěváci formou pouličního divadla s ukázkami z opery Tvarůžkové ódy a Mozartovými skladbami pro mechanické varhany v podání flašinetu.

Večery v Konviktu budou uzavírat komentované prohlídky barokní Olomouce. Dvakrát, 6. a 20. července, se navíc v 17 hodin na Horním náměstí odehraje pantomima pro celou rodinu Harlekýnova dobrodružství ve stylu commedie dell´arte.

Program, více informací a nákup vstupenek online na: http://baroko.olomouc.eu


Komentáře

atorvastatin usa <a href="https://lipiws.top/">lipitor 80mg price</a> buy lipitor 20mg generic