Ruská sopranistka hvězdou Podzimního festivalu duchovní hudby

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 19.8.2014

Pětice koncertů Podzimního festivalu duchovní hudby rozezní v září a říjnu olomoucké chrámy. Hudební svátek letos vstoupí do svého 21. ročníku. Podzimní festival duchovní hudby se uskuteční od 21. září do 12. října za účasti TV Noe a Českého rozhlasu Vltava. 

Podzimní festival duchovní hudby začne 21. září interpretací dvou děl Antonína Dvořáka, a to Mše D dur a kantáty Te Deum. Přednese je pěvecký kvartet Mária Kobielska /soprán, Anna Nitrová /alt, Aleš Voráček /tenor a Roman Janál /baryton. Doprovodí je Spevácky zbor mesta Bratislavy řízený sbormistrem Ladislavem Holáskem a Severočeská filharmonie Teplice s dirigentem Zbyňkem Müllerem. Koncert začne v 19 hodin v chrámu svatého Michala.

Festival bude pokračovat o týden později vystoupením Komorního sboru Martinů Vioces řízeného sbormistrem Lukášem Vasialkem v kostele svaté Kateřiny. Na programu bude Miserere Gregoria Allegriho, Hymn to St. Cecilia Benjamina Brittena. Čtyři písně o Marii Bohuslava Martinů a Five Negro Spirituals Michale Tippetta. Akce začne v 19 hodin.

Na třetím koncertě, který bude hostit kostel Zvěstování Páně (u kapucínů), vystoupí dechový soubor PhilHarmonica Octet vedený Vilémem Veverkou. Přednese Partitu Es dur Františka Vincence Kramáře, Fratres Arvo Pärta a Serenádu c moll Wolfganga Amadea Mozarta. Vystoupení začne 1. října v 18.30 hodin.

Podzimní festival duchovní hudby letos přivítá na dvou koncertech vynikajícího ukrajinského basistu Tarase Štondu. Poprvé se představí na pěveckém recitálu v prostorách Klášterního Hradiska, kde jej doprovodí na klavír jeho životní partnerka Asya Titovyč. Recitál začne 5. října v 19 hodin. Štonda je laureátem prestižní ceny Maria Callas Grand Prix a stálým hostem tří hlavních operních scén v Rusku.

Shodou okolností stejným oceněním a stejným angažmá se může pyšnit také největší hvězda letošního festivalu, kterou je ruská sopranistka Veronika Džioeva. Ta vystoupí na závěrečném koncertě 12. října v chrámu svatého Mořice. Společně s ní zazpívá rovněž výše zmíněný ukrajinský basista Štonda, česká altistka Jana Sýkorová a tenorista Jaroslav Březina. Doprovodí je Český filharmonický sbor Brno se sbormistrem Petrem Fialou a Filharmonie Hradec Králové řízená dirigentem Jaromírem M. Krygelem. Na koncetě zazní Brucknerovo Te Deum a dále také Requiem od od Camille Saint-Saënse v novodobé české premiéře. Koncert začne v 19 hodin.

Letošního festivalu se tradičně účastní média věnující se vážné hudbě. TV Noe projevila zájem o úvodní a závěrečný koncert a Český rozhlas Vltava o předposlední a poslední vystoupení. 

Podzimní festival duchovní hudby tradičně pořádá občanské sdružení MUSICA VIVA společně s uměleckou agenturou ARS VIVA. Další informace k akci jsou uvedeny na webových stránkách www.podzimni-festival.cz. Nejvýznamnějším partnerem festivalu zůstává i letos Olomoucký kraj. Ten je společně se statutárním městem Olomouc největším podporovatelem tohoto významného hudebního svátku v českém i středoevropském prostoru. „Bez podpory parterů by organizace takto velké akce nebyla možná, proto jim patří naše poděkování,“ uvedla za pořadatele Dobromila Hamplová z agentury Ars Viva. Záštitu nad festivalem převzal olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)