Právě režisér Hřebejk se rozhodl pro Olomouc, říká spisovatel Michal Sýkora

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 25.1.2021

V těchto dnech začíná natáčení nového seriálu Pozadí událostí. Komediální příběh s kriminální linkou se točí v Praze a v Olomouci. Na Moravu filmaři dorazí v březnu. Děj se bude odehrávat v Olomouci, hlavní lokací je Univerzita Palackého. Za situováním příběhu právě do Olomouce stojí zejména přání režiséra Hřebejka.

Autorsky stojí za seriálem sehraná trojice – režisér Jan Hřebejk pracuje se scénářem olomouckého spisovatele Michala Sýkory a scénáristy Petra Jarchovského. Michal Sýkora nám odpověděl na několik dotazů.

Mám radost z toho, že se v Olomouci začíná točit nový seriál, i z toho, že jde opět o vaši předlohu. Jsem ale trošku zmatený z toho, jak je v různých článcích charakterizován žánr. Komedie, detektivní zápletka, "originální filozofující moralita"... Jak byste to popsal vy?

Já sám Pozadí událostí vnímám jako žánrový mix. Vztahové drama, lehce komediální příběh z univerzitního prostředí a detektivní zápletka. Tyto tři žánry se kombinují, vzájemně doplňují, žádný z nich není dominantní. Honza Hřebejk je výrazná tvůrčí osobnost a nepochybuji, že si náš scénář nahlédne svým osobitým způsobem. To je pro mě jako autora výhoda spolupráce s takovými originálními umělci, jako jsou pánové Hřebejk a Tauš – vždy mě dokážou překvapit svou interpretací, tím, že najdou v příběhu ještě další rozměry.

Kdy začíná natáčení a kdy bychom mohli seriál vidět?

Podle v tuto chvíli platných plánů by se v Olomouci mělo začít točit 21. března a filmaři by tu měli strávit dva týdny intenzivního natáčení. Pak se přesunou zpátky do Prahy. A kdy bude seriál k vidění? To v tuto chvíli nevím, ale předpokládám, že začátkem příštího roku.

Existuje kromě osob autorů a města Olomouce nějaký další společný bod s detektivy od Nejsvětější Trojice?

Ne. Pozadí událostí je zcela jiný typ příběhu i žánru.

Dalo by se říct, že si pan Hřebejk Olomouc jako lokaci pro natáčení oblíbil?

Původně příběh nebyl s Olomoucí spjat, nebyl svázaný s žádnými konkrétními lokacemi, ale Honza Hřebejk se rozhodl znovu využít Olomouc. Bude se opět točit v Konviktu, pak také v Petrášově paláci na Horním náměstí, a na řadě míst zejména v centru města. Soudím, že důvodem k volbě Olomouce je kromě vizuální atraktivity lokací také to, že se zde filmoví tvůrci setkávají s ochotným přijetím, jak ze strany města, tak institucí, v jejichž prostorách natáčejí – v tomto případě zejména Univerzity Palackého a Památkového ústavu. Pomáhal jsem s výběrem lokací a musím říct, že členové štábu opravdu velmi oceňují velkorysost, s jakou obě jmenované instituce připustily, aby jim filmaři okupovali část prostor.

Teď je to tedy tak, že příběh je svázán s Olomoucí? Televizní divák bude vědět, že se příběh odehrává v Olomouci?

Předpokládám, že ano. Jednak to nejspíš pozná podle obvyklých pamětihodností, jednak se o městě bude v příběhu mluvit. Olomouc určitě bude snadno rozpoznatelná.

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

buy atorvastatin 10mg online <a href="https://lipiws.top/">oral lipitor 80mg</a> lipitor 10mg oral