Opustila svou „voňavou a milovanou Olomouc“. Paní Hana Maciuchová zemřela

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 26.1.2021

Mimořádně smutná zpráva dnes odešla z Olomouce do kulturního světa. Po dlouhé nemoci zde v rodinném kruhu zemřela herečka Hana Maciuchová. Bylo jí 75 let. Podle médií prběhne poslední rozloučení v úzkém rodinném kruhu. 

Málokterá žena je tak výrazným symbolem české filmové, divadelní i rozhlasové tvorby 20. století jako Hana Maciuchová. Po desítky let ji vnímají generace dětí, fanoušci televizních seriálů, divadelní a filmoví diváci, a díky jejímu podmanivému hlasu a kultivovanému projevu i rozhlasoví posluchači. O to víc teď působí její odchod mrazivě nečekaným dojmem.    

Rodačka z nedalekého Šternberka vyrůstala od čtyř let v Olomouci a město stále považovala za jeden ze svých dvou domovů.  „K mé voňavé Olomouci a jejím obyvatelům mám stejně vřelý vztah jako oni ke mně. Pořád je to můj první domov. Zvláštní ovšem je, že když hledám místa svých prvních lásek, už je nenacházím. Vzpomínky ale pořád zůstávají,“ řekla se svým nenapodobitelným šarmem Hana Maciuchová při rozhovoru pro Radniční listy v roce 2011. V Olomouci vystudovala hejčínské gymnázium a v té době také udělala první zkušenosti s divadlem. „Už jako patnáctiletá jsem tady ale hostovala, tehdy jsem alternovala s Libuškou Štědrou ve hře Zdravý nemocný, kterou tenkrát inscenoval Jaromír Pleskot, což byl režisér Národního divadla. Později zde v Olomouci pan režisér Svoboda inscenoval Shakespearovu hru Mnoho povyku pro nic, a tam jsem hrála Héru. To bylo během studia na gymnáziu,“ vzpomínala herečka. Její úctyhodná divadelní dráha je pak spjata především s pražským Divadlem na Vinohradech. Kromě bezpočtu divadelních rolí ztvárnila i mnoho postav ve filmech, televizních seriálech a rozhlasových hrách.    

Hana Maciuchová byla rovněž držitelkou Ceny města Olomouce. Její vazba na město nebyla jen platonická, ale reálná a živá. Do Olomouce se vracela často, měla zde rodinu a zázemí. Na dotaz, zda při svých olomouckých pobytech bydlí v hotelu, jako někteří jiní kolegové, měla Hana Maciuchová rezolutní odpověď. „No tak to já tedy ne! Bydlím u sestry a ráda. Se svými nejbližšími máme tolik společných témat, o kterých si chceme povídat, tak doufám, že je neruším. Těšíme se na sebe.“

Její kladný vztah k Olomouci a k rozhlasu se propojil v roce 2016. Tehdy se totiž stala čestnou prezidentkou rozhlasového festivalu Prix Bohemia Radio, který se právě toho roku přesunul do Olomouce. „Rozhlas mě provází od malička. Nejdříve jako posluchačku, pak jako herečku, která měla a má možnost pro něj pracovat. O to víc mám radost, že se festival přesouvá do mého kraje,“ komentovala tehdy své působení v nové roli. V Olomouci se rovněž stala patronkou základní školy ve Svatoplukově ulici a před pěti lety se ochotně zapojila do propagační kampaně města v podání olomouckých osobností.

Na svou Hanu Maciuchovou Olomouc rozhodně nezapomene.

Zdroj: Olomouc.eu

Fotogalerie: 
Autor: 
red

Komentáře

order atorvastatin 40mg online <a href="https://lipiws.top/">lipitor 80mg sale</a> order lipitor 20mg pill