Kondolence pro rodinu Hany Maciuchové a pietní místo na Horním náměstí

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 27.1.2021

Včerejšek přinesl velmi smutnou zprávu. Ve věku 75 let zemřela legenda českého divadla a filmu, paní HANA MACIUCHOVÁ. Odešla významná umělecká osobnost, jejíž jméno bylo spjaté s Olomoucí. Foyer Moravského divadla se od zítřka změní v pietní místo, kde může veřejnost – za dodržení aktuálních protiepidemických opatření – uctít památku zesnulé Hany Maciuchové a napsat vzkaz do kondolenční knihy.

„Navzdory této složité a pro divadlo nepříznivé době jsme se rozhodli vyjádřit úctu k osobnosti paní Maciuchové a lítost nad jejím odchodem do hereckého nebe. Chceme, aby tuto možnost měli i lidé, kteří skvělou herečku znali osobně nebo se s ní setkali prostřednictvím divadla, televize či rozhlasu,“ uvedl ředitel Moravského divadla Olomouc David Gerneš. „Spolu s vedením Moravského divadla jsme dnes hledali cestu, jak Olomoučanům umožnit projev soustrasti. Jsem moc rád, že se taková cesta našla. Hana Maciuchová byla umělecky i lidsky ohromnou osobností, takovou, jakých naše moderní kultura opravdu neměla a nemá mnoho. Olomouc milovala a Olomoučané milovali ji,“ dodal primátor Miroslav Žbánek.

Pietní místo ve foyer Moravského divadla bude přístupné zítra a v pátek od 9 do 16 hodin. Zřízení pietního místa konzultovalo vedení divadla s krizovým štábem města Olomouce. Návštěvníci mohou do foyeru vstoupit maximálně ve dvou, je také třeba dodržovat nařízené dvoumetrové rozestupy, a to jak v prostorách foyer, tak před budovou divadla. K dispozici bude kondolenční kniha, do níž mohou návštěvníci napsat vzkaz či vzpomínku. V prostorách foyeru nebude možné zapalovat svíčky.

Už během středy vzniklo malé pietní místo se svíčkami před olomouckým orlojem. Během čtvrtka pak lidé nosili svíčky i k divadlu, a v kondolenční knize přibývaly vzkazy, z nichž jasně vyplývalo, že lidé měli Hanu Maciuchovou velmi rádi a její odchod je silně zasáhl. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

brand atorvastatin 10mg <a href="https://lipiws.top/">buy atorvastatin 40mg pill</a> lipitor 10mg brand