Operní hvězda Vlasta Preislerová Ployharová zemřela den po svých narozeninách

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Sobota, 30.1.2021

Den po svých 93. narozeninách zemřela v úterý 26. ledna dlouholetá sólistka opery Moravského divadla VLASTA PREISLEROVÁ PLOYHAROVÁ. Mimochodem, ve stejný den v Olomouci zemřela i herečka Hana Maciuchová

Rodačka ze Zbynic v západních Čechách nastoupila do angažmá v olomouckém divadle v říjnu 1956 poté, co absolvovala pražskou konzervatoř. Působila zde až do začátku roku 1983.

Účinkovala ve více než devadesáti inscenacích. Zahrála si hlavní ženské úlohy v inscenacích Prodaná nevěsta, Hubička, Figarova svatba, Rigoletto, Evžen Oněgin, Idomeneo, Zkrocení zlé ženy či Madame Butterfly.

Z jejích dalších působišť jmenujme Státní divadlo Ostrava, Divadlo Josefa Kajetána Tyla v Plzni, Národní divadlo v Brně a Národní divadlo v Praze. Úspěchy slavila i v zahraničí - v roce 1957 získala na mezinárodní pěvecké soutěži ve Francii Stříbrnou medaili, v 60. letech pak s Laternou Magikou zavítala do New Yorku a Berlína a s ostravskou operou zase do Itálie. Bohatá byla i její koncertní činnost.

V roce 1970 získala Cenu Oldřicha Stibora za vynikající výkon v titulní roli Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky.

S olomouckým jevištěm se rozloučila rolí Kněžny v inscenaci Dvořákovy opery Čert a Káča.

Na přání zesnulé proběhne poslední rozloučení v úzkém kruhu rodinném.

Na Vlastu Preislerovou Ployharovou vzpomínají její kolegové...

ZDEŇKA MOLLÍKOVÁ

Byla velkou profesionálkou, opravdu výbornou zpěvačkou. Na každé představení přišla dokonale připravená. Zároveň se ale nikdy nestalo, že by mně, která v divadle byla nováček, nějak dávala najevo svou nadřazenost. Naopak, vždy byla nápomocna radou. Byla zkrátka kumštýř s velkým K.

JANA MAJTNEROVÁ

Já přišla do divadla v době, kdy ona už byla hvězdou. Sdíleli jsme spolu několik let jednu šatnu, takže jsem ji znala dobře. Vycházely jsme spolu dobře a já si jí velice vážila. Byla to skvělá profesionálka, ke všemu přistupovala pečlivě.

ONDŘEJ DOLEŽAL

Když jsem v roce 1966 přišel do olomouckého divadla, tak jsem se šel podívat na představení Rusalka, kde Vlasta Ployharová byla vynikající v roli Kuchtíka. Měla něžný, krásný hlas. Vzpomínám si, jak krásně a vřele mě tehdy coby nováčka v souboru přivítala. Pamatuji si ji ještě coby Mařenku v inscenaci Prodaná nevěsta. Později, když jsem já hrál Jeníka, mi ona hrála maminku. Co my se spolu naběhali po jevišti! A nasmáli se, s ní byla vždy legrace. Byl to báječný člověk, skutečná osobnost a hvězda.

Zdroj: Moravské divadlo Olomouc

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

atorvastatin 40mg tablet <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin 80mg pill</a> lipitor 20mg ca