Dny evropského dědictví letos odkryjí další krásy i tajemství Olomouce

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 4.9.2014

O tom, že je Olomouc krásné město, dobře ví snad každý Olomoučan a ví to už i tisíce lidí odjinud. O tom, jak dokáže Olomouc žít i o tom, co všechno naše starobylé město ještě skrývá, se přesvědčí všichni aktéři Dnů evropského dědictví 2014. Program je ještě bohatší, než v minulých letech, a rekordní je i nabídka památek a významných objektů. Prohlédnout si pětasedmdesát unikátních zpřístupněných míst je skutečně velkou výzvou.

Oslavy evropského dědictví jsou letos rozloženy do pěti dnů. „Program je letos natolik bohatý, různorodý a současně zajímavý, že skutečně platí ono okřídlené rčení, že si opravdu vybere každý,“ říká náměstek olomouckého primátora Jan Holpuch. Na programu je divadlo, koncerty, workshopy, prohlídky, návštěvy tajuplných míst, čítárna, jarmarky a trhy, muzikál, opera i napoleonská bitva. „Snažili jsme se zahrnout do dění celé širší centrum města, aby těmito svátky žila skutečně celá Olomouc,“ dodává vedoucí oddělení kultury Radim Schubert. Akce se tedy budou odehrávat nejen na Horním náměstí, ale také v nádherných olomouckých parcích a například v Korunní pevnůstce, v areálu objektu W7 ve Wurmově ulici či v mimořádně významné lokalitě Olomouckého hradu.

Vše začalo už včera první částí Olomouckých Lafayettovských slavností. Dnes, ve čtvrtek program pokračuje komentovanými procházkami po kamenných památkách Smetanových sadů a večerním setkáním architektů a výtvarných umělců pod názvem Pechakucha Night Olomouc. Velkým tahákem budou představení Moravského divadla Olomouc. To nabídne muzikál Noc na Karlštejně a poté komickou operu Falstaff, jejíž hlavní protagonista Jiří Přibyl právě za toto představení obdržel Cenu Thálie. Další diváckou peckou bude cesta do minulosti prostřednictvím akce Olmütz 1813. Korunní pevnůstka se už podruhé na celý den promění v ležení vojsk z doby napoleonských válek. Na své si přijdou milovníci rukodělných výrobků a příjemných drobnůstek, vyznavači antikvariátů i zdravé farmářské stravy stejně jako gurmáni.

Mezi pětasedmdesáti otevřenými objekty jsou jak nejznámější i méně proslulé památky, tak i řada naopak zcela soudobých staveb, do nichž se zatím skoro nikdo neměl možnost podívat. Velkým lákadlem budou prohlídky dosud nezpřístupněného podzemí Arcidiecézního muzea či návštěva Klášterního Hradiska.

Pomoc v chytrém telefonu

Ke zvládnutí všech těchto nabídek pomůže i bezplatná speciální aplikace, kterou lze stáhnout do mobilních telefonů. „V letošním roce máme rekordní počet zpřístupněných památek, institucí a zajímavých objektů a i proto jsem se snažili návštěvníkům maximálně pomoci v jejich orientaci,“ vysvětluje Radim Schubert, vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu. Všechny památky budou v aplikaci v telefonu seřazené dle aktuální vzdálenosti přehledně na jednom místě. Díky aplikaci pak bude snadnější užít si bohatý kulturní program a navštívit přitom kteroukoliv z celkem pětasedmdesáti památek, institucí či zajímavých objektů. Pokud bude mít uživatel zapnutou GPS památky, ukáží se mu průběžně i vzdálenosti ostatních objektů ze seznamu.

 

Android  https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.festapp.dnyevropskehodedictvi2014&hl=cs

iOS (iPhone) https://itunes.apple.com/cz/app/dny-evropskeho-dedictvi-olomouc/id908197355?mt=8
 

Další informace o DED na  ded.olomouc.eu

 

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

buy generic lipitor 80mg <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin 40mg us</a> order lipitor 80mg generic