Polští čtenáři detektivek už Olomouc znají. Dostali i průvodce po místech zločinu

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 17.2.2021

Kvalitní detektivní romány olomouckého spisovatele Michala Sýkory se odehrávají ve městě, které on sám důvěrně zná. A protože jde o detektivky dobré, všimli si jich nejen filmaři (viz seriál Detektivové od Nejsvětější Trojice), ale i knižní vydavatelé v zahraničí. O vraždách v Olomouci tak čtou už nějakou dobu i polští milovníci detektivek. Teď dostali i průvodce městem.

V Polsku vydalo vydavatelství Afera v edici Česká krimi knihu Michala Sýkory Modré stíny (pro polskou verzi zvolili titulek Muž pana ministra). Kniha sama obsahuje mapu Olomouce, a vydavatel jim teď připravil na internetu i malého tematického průvodce po městě.

Ne moc častá, ale o to účinnější může být tato netradiční forma propagace města. Když se před deseti lety stala v mnoha zemích bestsellerem švédská trilogie Milénium, spousta lidí se zajímala o Stockholm. Fanoušci drsné a temné detektivky hledali ulice a domy, kde žila neobvyklá hrdinka trilogie Lisbeth nebo novinář Mikael Blomkvist. Můžeme se tedy těšit, že i do Olomouce se časem vypraví třeba polští čtenáři, aby se podívat na barokní konvikt, kde mělo dojít k vraždě docenta Chalupy, nebo na rektorát Univerzity Palackého, kde sídlil vrchní padouch coby kvestor.

Nejde jen o překlad Modrých stínů do polštiny. „Připravují se další polské překlady, letos by měla vyjít také kniha v bulharštině, připravují se překlady do slovinštiny a do arabštiny pro trh v Egyptě. A televizní verze mých knih jsou k dispozici vlastně celosvětově, protože je koupil a anglicky otitulkoval Amazon pro platformu Amazon Prime,“ říká autor knih Michal Sýkora. Navíc televizní série, odhrávající se v Olomouci, koupily některé americké kabelové TV stanice.

A jestli chcete vědět, co píše polský vydavatel svým čtenářům o místech, kde se detektivka Michala Sýkory odehrává, podívejte se sem: https://www.wydawnictwoafera.pl/spacer-sladami-bohaterow-czlowieka-pana-ministra,news15.html?fbclid=IwAR29NjNno3O5mQWus8e7zfe5eeDm2W3Lth35sMhhSCb1gJLJwodCFXly2JI

 

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

Great blog here! Also your web site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

I wanted to thank you for this very good read!! I absolutely enjoyed every little bit of it. I have got you book-marked to check out new stuff you post…

Have you ever thought about publishing an ebook or guest authoring on other blogs? I have a blog based upon on the same subjects you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my viewers would appreciate your work. If you're even remotely interested, feel free to send me an email.

I every time spent my half an hour to read this website's articles or reviews every day along with a mug of coffee.

If some one wishes to be updated with newest technologies after that he must be go to see this web site and be up to date daily.

I wanted to thank you for this wonderful read!! I certainly loved every bit of it. I have you book-marked to look at new things you post…

Howdy, I do believe your website may be having internet browser compatibility problems. When I take a look at your web site in Safari, it looks fine however, when opening in I.E., it has some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Aside from that, wonderful blog!

I am regular visitor, how are you everybody? This article posted at this site is genuinely fastidious.

If you desire to take much from this piece of writing then you have to apply these methods to your won web site.

It's remarkable to go to see this web page and reading the views of all friends on the topic of this piece of writing, while I am also zealous of getting know-how.

Stránky