Čtení v divadle? Začíná se komixem!

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Sobota, 13.9.2014

Máte rádi čtení? Pak přímo pro vás je určena zbrusu nová nabídka Divadla na Šabtovce. To se zapojí do sítě českých a slovenských divadel, které prostřednictvím cyklu LiStOVáNí nabízejí publiku kultivované scénické čtení z atraktivních titulů.  

Do rodiny pravidelných cyklů Divadla na Šantovce od zaří 2014 přibude další člen. A posila to bude vskutku výrazná. Měsíc co měsíc se totiž budete moci setkávat s hercem Lukášem Hejlíkem v pravidelném oblíbeném pořadu LiStOVáNí, který je znám divákům po celé České republice i na Slovensku. Na úvod je pro diváky v úterý 16. září ve 20 hodin připravena kniha Roger Krowiak. V neděli 21. září v 10 hodin pak Lukáš Hejlík zalistuje i pro děti, a to s knihou Ivy Procházkové Eliáš a babička z vajíčka. Nebude chybět ani beseda a autogramiáda se samotnu autorkou.

Roger Krowiak

A hned pilotní díl LiStOVáNí přinese originální a nevšední zážitek – na jevišti se totiž rozehraje komix. Diváky čeká slovenská bondovka, psaná stylem druhořadého zámořského autora, ve které agent Roger Krowiak, bratr trochu slavnějšího Jamese, muž s ocelovými svaly, nebesky vysokou inteligencí a neodolatelným šarmem, připlouvá do stověžaté Bratislavy, hlavního města Polska. Zaplétá se do složité hry a stihne přitom poznat čtyři nejkrásnější ženy světa. "Nejlepší z nejlepších žije! Revoluce v komunistické Evropě nevznikly náhodou!"

Legendární komix Jozefa "Danglár" Gertliho zpracovaný v LiStOVáNí je jako časovaná bomba. Za tímto počinem stojí kolektiv nejlepších slovenských autorů. Na překladu se pro změnu podílel kolektiv autorů těch nejlepších českých, např. Emil Hakl, Jaroslav Rudiš, Jan Balabán, Michal Viewegh, Petra Hůlová, J.A. Pitínský ad.

„Uvidíte plnohodnotné představení, úprava představí vždy celou knihu, má to hlavu, patu, ale i tělo. Doprovází nás muzika, kostýmy, jen máme v ruce stále knihu, čímž jasně dokazujeme, že čtení dneska ještě není mrtvá věc. Nejedná se o předčítání za stolem nějakých úryvků. Ne, je to opravdu svěží akční 3D podívaná..).“ (Lukáš Hejlík)

 Eliáš a babička z vajíčka

Šestiletý Eliáš má úžasné, ale neustále zaneprázdněné rodiče, a naopak nemá žádnou babičku ani dědečka, i když od kamarádů ví, že s prarodiči se dá užít spousta legrace. A tak tráví celé dny doma sám a je mu smutno. Když už si začíná zoufat, stane se něco podivného. Při hledání zakutáleného míče najde Eliáš v parku zvláštní, žluté vajíčko. Vezme je domů a čeká, že se z něj vylíhne ptáče. Ale místo ptáčka se z vajíčka vyklube malinkatá babička s křídly. Je nešikovná, nemá o ničem ponětí a Eliáš ji musí všechno učit: chodit, mluvit, číst a nakonec i létat. Malá legrační babička dá Eliášovi to, co tolik potřeboval – vřelý vztah někoho blízkého, a dokonce v závěru knihy přiměje Eliášovy zaneprázdněné rodiče, aby si na něj našli víc času. Je prostě kouzelná.

LiStOVáNí

Projekt LiStOVáNí, cyklus scénických čtení, vybírá každý měsíc zajímavé a aktuální knihy, které před diváky interpretuje v podobě scénického čtení. Jde vždy přibližně o hodinové divadelní vystoupení, ve kterém je přenášen děj knihy, jazyk autora a atmosféra dané literatury na obecenstvo, které se v čele s mladou generací ve světě oproštěném od kultury a literatury vrací zpět k tomu, co tu bylo první – knize. Jde o dýchající představení s rekvizitami, kostýmy, hudbou, začátkem a koncem. LiStOVáNí Lukáše Hejlíka je svébytný a sympatický dramatický tvar, který v publiku šíří velmi příjemnou nákazu – touhu přečíst si danou knihu. Projekt působí na pěti stálých scénách - v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Havlíčkově Brodě a Bratislavě. Průměrně uvádí až 10 premiér ročně, pro dospělé, mládež i děti. Ročně se LiStOVáNí dostane až do 80 českých měst a odehraje téměř 300 představení.

LiStOVáNí uvedlo od roku 2011 celkem 68 titulů, velmi často ho doprovázeli samotní autoři, jako Robert Fulghum, Mariusz Szczygiel, Sarah Watersová, Mikaël Ollivier, z českých pak Tomáš Sedláček, Markéta Baňková, Miloš Urban, Emil Hakl, Jiří Hájíček, Jan Cempírek, Petra Dvořáková, Alena Ježková, Petra Braunová, ad.

Projekt především dokázal, že „má smysl" - má své věrné diváky, kteří jej sledují jako literární seriál a kteří si často představované knihy čtou, stejně jako další knihy představovaného autora či nakladatelství. LiStOVáNí tak výborně podporuje čtenářství jako takové. Svou živou akční formou dokazuje především dnešní mladé generaci, že dnes, kdy je možné skoro všechno, pořád ještě není kniha pasé.

V průběhu večera na pódiu uvidíte Lukáše Hejlíka, Pavla Oubrama, Věru Hollou. Nenechejte si ujít skvělý zážitek, který vás přiměje zasednout i doma ke knize.

Autor: 
(red)

Komentáře

atorvastatin tablet <a href="https://lipiws.top/">buy generic atorvastatin 10mg</a> atorvastatin 80mg ca