Cesta světla: muzeum zažije premiéru filmu o slavném sochaři z Olomouce

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 25.11.2014

Tisíce kilometrů po České republice, Francii, Itálii a Německu, desítky rozhovorů s historiky umění a pamětníky, stovky hodin ve studiu. To vše absolvovali filmaři vedení režisérem, scénáristou a producentem Theodorem Mojžíšem, aby mohli v dokumentu nazvaném Cesta světla divákům povyprávět příběh života a tvorby světoznámého sochaře a olomouckého rodáka Ivana Theimera. Výsledek bezmála dvouletého úsilí představí poprvé veřejnosti ve středu 26. listopadu v Arcidiecézním muzeu Olomouc, kde nyní probíhá velká výstava Theimerova díla..
Hodinový dokument, který vznikl v koprodukci studia Video Theo a České televize, připomíná Theimerovy spletité a dramatické životní peripetie. Vrací se do rodné Olomouce, ke studiu na Uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti, prvním veřejným realizacím nebo atmosféře 60. let. Věnuje se ale zejména osudům po roce 1968, kdy emigroval do Francie. „Po nelehkých začátcích se přes skupinové výstavy propracoval v roce 1982 k samostatné expozici na slavném Bienále v Benátkách. Následovala řada veřejných zakázek, například v Paříži obelisky pro prezidentský Elysejský palác, reliéf pro fasádu Národního archivu nebo Památník Deklarace lidských a občanských práv na Martových polích, pro německý Kassel vytvořil sochu Herkula,“ shrnula kurátorka výstavy v Arcidiecézním muzeu Gina Renotière, podle níž je letos sedmdesátiletý sochař považován za jednoho z nejvýznamnějších evropských sochařů. Všechny jmenované Theimerovy veřejné realizace a řadu dalších nový film
dokumentuje. „Od srpna 2013 do září 2014 jsme točili na více než třiceti místech ve Francii, Itálii, Německu a v České republice,“ řekl Mojžíš s tím, že samotnému natáčení předcházela půlroční příprava a po práci „na place“ se filmaři na dalších šest měsíců přestěhovali do střižny.
A co režiséra, autora mj. dokumentů o architektech Janu Kotěrovi, Josefu Hoffmannovi, filosofu Janu Patočkovi nebo plastickém chirurgovi Bohdanu Pomahačovi, inspirovalo k natáčení filmu o Ivanu Theimerovi? „Rád poznávám lidi, kteří za sebou ve svém životě zanechávají výraznou stopu. A zároveň se v České televizi snažím o prosazení ´moravských´ témat. Často to jsou příběhy lidí, kteří přesáhli nejen hranice regionu, ale i rodné země. A Ivan Theimer inspiruje nejen dílem, on je zajímavou a do jisté míry neopakovatelnou osobností,“ vysvětlil Mojžíš, který odbornou stránku dokumentu řešil především
s bývalým ředitelem Muzea umění Olomouc a Theimerovým přítelem Pavlem Zatloukalem. „Významnou úlohu pak sehrála manželka Ivana Theimera Olga Spanio a jeho přítel Édouard Rosenblatt,“ doplnil.

Ivan Theimer by se v suvislosti s premiérou filmu měl tento týden objevit znovu v Olomouci. Předpokládá se, že absolvuje i další jednání o vytvoření dvou pítek v centru Olomouce. 

Autor: 
(red)

Komentáře

buy atorvastatin <a href="https://lipiws.top/">order atorvastatin 80mg</a> order lipitor 40mg pill