Historik zve do středověké Olomouce

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 18.12.2014

Další publikace obohatila nabídku knih o dějinách města Olomouce. Jedná se velmi zajímavé dílo, které může i laikovi zpřístupnit svět středověkých městských knih, vedených po staletí městskými písaři. Prostřednictvím těchto příběhů se může čtenář nahlédnout do světa všedního života Olomouce před stovkami let. Publikace historika Bohdana Kaňáka nese název Tajemství olomouckých městských knih.

Dílo se zabývá analýzou knih, které byly od středověku vedeny na olomoucké radnici. Nejde přitom o suchopárný vědecký výklad, ale také o pozvánku do příběhů, které stovky let staré rukopisy skrývají.

„Autor jako zkušený archivář, který pravidelně pracuje s městskými knihami a který je v takřka denním styku s jejich vědeckými i laickými badateli, a současně jako vysokoškolský pedagog vybavený bohatými teoretickými znalostmi, se rozhodl přiblížit svět olomouckých městských knih neotřelým, zajímavým, přitom však nezjednodušujícím, a tedy ne zcela snadným způsobem,“ píše v odborné recenzi Václav Ledvinka, ředitel Archivu hlavního města Prahy. „Ve dvanácti kapitolách podává stručný historicko-teoretický přehled archiválií, poté definici a klasifikaci kategorie městských úředních knih a posléze podrobnější obraz souboru dochovaných úředních knih olomouckých včetně jejich historických osudů, proměn uložení a novodobého archivního zpracování a zpřístupnění. Jádrem publikace je sled kapitol, v nichž jsou postupně představeny nejvýznamnější olomoucké městské knihy z období vrcholného a pozdního středověku a raného novověku...“

Profily vybraných rukopisných úředních knih jsou zpracovány do samostatných kapitol. Kromě výkladu, popisujícího přístupnou formou různé stránky těchto knih, klade publikace důraz na jejich příběhy. To znamená, že seznamuje čtenáře s okolnostmi jejich vzniku i s historií jejich užívání v širším kontextu dějin města Olomouce. V této souvislosti se snaží zejména zdůraznit různé aspekty každodenního života ve městě na příkladech konkrétních knihovních zápisů. Přepisy českých textů spolu s překlady latinských a německých pasáží tak zprostředkovávají čtenářům autentický zážitek ze studia originálních středověkých a raně novověkých dokumentů.

Publikace je vhodná nejen pro obohacení výuky dějepisu na středních školách či k prohloubení vysokoškolského studia historie, ale též pro širší veřejnost, která si tu může dopřát autentický zážitek nahlížení do historických pramenů. 

Kniha je k dostání v Informačním centrum Olomouc v podloubí radnice

Autor: 
(red)

Komentáře

atorvastatin without prescription <a href="https://lipiws.top/">order atorvastatin 80mg generic</a> buy atorvastatin 40mg pills