Vasarely se vrací do Olomouce!

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 19.12.2014

Před sedmi lety byla reprezentativní přehlídka děl světoznámého malíře, sochaře a grafika maďarského původu Victora Vasarelyho v Muzeu umění Olomouc výstavnickým hitem roku. Nyní se kurátorům olomouckého muzea podařil další husarský kousek. Pro Muzeum umění získali dvě díla věhlasného Vasareliho. To je v dnešní době zcela výjimečný počin, protože tato díla nejsou na prodej.

"Už od výstavy v Olomouci jsme usilovali o získání děl umělce, který tak výrazně zasáhl do vývoje moderního poválečného umění a je považován za průkopníka op artu," říká Gina Renotière, kurátorka a vedoucí odboru moderního a současného umění Muzea umění Olomouc. "Díky dobrým osobním kontaktům s Vasarelyho potomky a především podpoře Ministerstva kultury se nám to v letošním roce povedlo."

V muzejních sbírkách tak přibyly dvě významné akvizice – Vasarelyho tapiserie Harmas z roku 1966 a obraz Terek z roku 1951, které v lednu muzeum představí. Výstavu doplní grafické listy zapůjčené z Fondation Vasarely v Aix-en-Provence ve Francii.

Výstavu ze sbírek Janus Pannonius Múzea v autorově rodné Pécsi se u nás v letech 2007 až 2008 podařilo uspořádat také díky dobrým vztahům s maďarským městem, které s Olomoucí pojí smlouva o spolupráci. V Maďarsku tehdy Muzeum umění uspořádalo recipročně výstavu ze svých sbírek.

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

order atorvastatin 10mg for sale <a href="https://lipiws.top/">buy lipitor 10mg pill</a> oral atorvastatin 40mg