Živý betlém připomíná divákům skutečný význam Vánoc

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 25.12.2014

Návštěva vyzdobených kostelů a prohlídka jesliček či betlémů patří k vánočním tradicím. Některá církevní společenství k tomu navíc přidávají i zajímavé oživení - představení živého betlému. Betlém, zobrazující svatou rodinu, tedy Pannu Marii se svatým Josefem a čerstvě narozeným Ježíškem, připomíná skutečný význam vánočních oslav narození spasitele.

V Olomouci se letos k tradici živých betlémů zapojuje katedrála svatého Václava a také poutní bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku. V katedrále se dnes (25.12.) představení opakují po celé odpoledne s tím, že začátky jednotlivých představení jsou v 15:00, 15:30, 16:00 a poslední představení v 16:30 hodin. Na Svatý Kopeček můžete vyrazit na představení, které se odehraje v amnitu za bazilikou od 16:30.  

Betlém je uměleckým zobrazením svaté rodiny, připomínající narození Ježíše Krista. Tvorba vyřezávaných či v menší míře sádrových, keramických či dokonce skleněných betlémů se v našich zemích ujala i jako lidová tradice, a to především od 18. století. Dle legendy byl prvním autorem scény se svatou rodinou svatý František z Assissi na začátku 13. století. V Olomouci byl první betlém vystaven v roce 1569.

V Olomouci jsou krásné betlémy k vidění například v chrámu svatého Mořice, kde je nejmladší, postupně stále doplňované dílo, dovážené přímo z izraelského Betléma, v kapucínském kostele Zvěstování Páně, u svatého Michala, v cyrilometodějském chrámě v Hejčíně a samozřejmě také v katedrále svatého Václava. Ten je navíc také částečně mechanický a tedy pohyblivý. Velký dřevěný betlém řezbáře Jiřího Halouzky stojí také na Horním náměstí.

Až do 6. ledna se můžete podívat také na výstavu betlémů, kterou pořádá Knihovna města Olomouce v pobočce Brněnská

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

order lipitor pill <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin 10mg drug</a> lipitor for sale