Pád Antikrista. Opera Viktora Ullmanna připomíná osobnost Rudolfa Steinera

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Sobota, 3.1.2015

Kdo nestihl říjnovou premiéru, má šanci v pondělí 6. ledna. Moravské divadlo Olomouc má totiž na programu inscenaci opery Pád Antikrista, ojedinělou hned z několika pohledů. Jedná se o první tuzemské uvedení opery, kterou napsal německo-židovský skladatel, člen antroposofického hnutí a pozdější oběť holocaustu, Viktor Ullmann. Dílo upomíná svým ideovým poselstvím na osobnost Rudolfa Steinera, filosofa a esoterika, zakladatele antroposofické duchovní školy. Uvedení opery těchto dvou autorů v Olomouci předznamenává další budoucí aktivity, zaměřené na prezentaci představitelů antroposofistického učení.  

V roce 1928 vznikla dramatická skica apokalypsy 20. století Pád Antikrista z pera švýcarského spisovatele a antroposofa Alberta Steffena. Vizionářské a prorocké dílo se stalo roku 1935 libretem stejnojmenné opery Viktora Ullmanna, pražského německo-židovského skladatele, žáka Arnolda Schönberga a antroposofa, který 18. října 1944 tragicky zahynul v Osvětimi. Opera Pád Antikrista je mnohovrstevnatou, synestetickou, apokalyptickou vizí vlády Regenta, jenž si nárokuje zbavit lidstvo závislosti na přírodě a „božských silách“.

Regent (předobraz Hitlera) uvězní Technika, Umělce a Kněze. Technik jeho svodům podlehne a sestrojí kosmickou loď, jež má spoutat sílu slunce. Kněz začne pracovat na novém kultu, jenž má z kamení syntetizovat chléb, a Umělec má oslavit Regentovo dílo a věčný „mír“. Umělec však v kobce skrze utrpení těla zažije rituální iniciaci, sjednocení mikrokosmu a makrokosmu. Vyřkne okultní „Ich bin“ a prohlédne pravou podstatu diktátora a tyrana, jehož blížící se triumf střídá hukot hroutící se kosmické lodi. Regent je odhalen jako Antikrist a jeho pád k zemi s sebou strhne i hvězdy. Všichni tři ruku v ruce (věda + náboženství + umění = anthroposofie) odcházejí jako bratři. 

Inscenace je uvedena v německém originále s českými titulky, režie díla se ujal Jan Antonín Pitínský, hudebního nastudování a dirigování pak Miloslav Osvald.

Další reprízy jsou na programu 13. ledna, 19. února a 24. března. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(jak)

Komentáře

order lipitor 20mg online <a href="https://lipiws.top/">generic atorvastatin</a> buy lipitor pills