Tajemné dálky už doplňuje i reprezentativní publikace

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 9.1.2015

Když byla v listopadu zaháíjena výstava českého symbolismu Tajemné dálky, bylo od počátku jasné, že půjde o jednu z nejlepších výstav posledních let. Za dva měsíce navštívilo prostory Muzea umění, proměněné ve svět fantazie, snů a tajemna, bezmála sedm tisíc lidí. Při zahájení výstavy ovšem ještě chyběl jeden důležitý prvek - reprezentativní publikace. A právě ta bude od příštího týdne všem milovníkům umění k dispozici.

Více než čtyřsetstránkovou publikaci, která doprovází stejnojmennou výstavu českého symbolismu, představí příští čtvrtek její autor Otto M. Urban a ředitel nakladatelství Arbor vitae Martin Souček. Jedná se přitom o vůbec první souhrnné dílo o různorodých projevech symbolismu v českých zemích. Nejen díky odbornému vhledu autora, ale také díky zpracování a grafickému pojetí se jedná o skutečně špičkovou publikaci, věnovanou svébytnému směru výtvarného umění. Na 460 stránkách knihy najde čtenář také více než šest stovek obrázků. Kniha vychází v české a anglické jazykové mutaci. 

Podle editora a autora hlavních odborných statí Otto M. Urbana otevírají Tajemné dálky téma symbolismu ve výtvarném umění. „Naše kniha je prvním ucelenějším pokusem zmapovat a popsat symbolismus jako významný umělecký proud v české kultuře na přelomu 19. a 20. století. Jakkoli je obrazově a textově rozsáhlá, ukazuje i na celou řadu umělců či témat, které na své detailní zpracování teprve čekají,“ doplnil historik umění, který se studiu středoevropského symbolismu intenzivně věnoval od počátku 90. let a své poznatky zúročil při přípravě významných výstav v České republice i zahraničí a v několika knižních monografiích.

Podle ředitele nakladatelství Arbor vitae Martina Součka publikace zahrnuje antologii dobových kritických textů i studie věnované symbolismu v literatuře, divadle a užitém umění, jejichž autory jsou Luboš Merhaut, Petra Ježková, Filip Wittlich a Adam Hnojil. „Otto Urban v knize Tajemné dálky poprvé definuje český symbolismus ve výtvarném umění jako samostatný fenomén, který proklamativně vystupoval jako součást širšího evropského uměleckého proudu. Zásluhou symbolistů patřilo české umění do přirozeného kontextu evropské kultury,“ vyzdvihl Souček.

V knize Tajemné dálky pokračuje také úspěšná spolupráce Arbor vitae s grafikem Robertem V. Novákem, několikanásobným držitelem ocenění Nejkrásnější kniha roku či Czech Grand Design. „Od založení nakladatelství v roce 1992 vydáváme knihy o výtvarném umění, které po obsahové i estetické stránce musí splňovat ta nejpřísnější kritéria. Zároveň se snažíme, aby se náš pohled vyvíjel, posouval naše knihy dál. Za mnohé vděčím právě Robertu V. Novákovi, který mimo jiné graficky upravoval většinu knih, jejichž autorem je Otto M. Urban,“ upozornil Souček.

Tajemné dálky vydávají společně nakladatelství Arbor vitae, Muzeum umění Olomouc a Národní galerie v Praze. Její vydání podpořila Era a Ministerstvo kultury. Knihu Tajemné dálky pokřtí v Muzeu umění ve čtvrtek 15. ledna v 16.30 hodin. Stejnojmenná výstava potrvá do 22. února.

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

lipitor 40mg without prescription <a href="https://lipiws.top/">buy atorvastatin 40mg generic</a> atorvastatin 10mg usa