Dnešní večer otevírá v Muzeu umění další dvě kapitoly jeho historie

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 29.1.2015

Reprezentativní výstava jednoho z nejoroginálnějších grafiků Jiřího Šalamouna a především výstava dvou nových akvizic olomouckého Muzea umění v podobě díla Victora Vasarelyho začínají současně dnes večer. 

„Jsem skutečně dojat tím, že jsem se vrátil po sedmi letech do Olomouce," konstatoval při dokončování expozice Pierre Vasarely, vnuk slavného malíře a ředitel jeho nadace Fondation Vasarely. "Jsem šťastný, že po celou tu dobu jsme s Muzeem umění Olomouc udržovali kontakty, které vyvrcholily touto výstavou. Dvě díla, které jsou nyní ve sbírkách olomouckého muzea, patří v tvorbě mého dědečka ke klíčovým. Obraz Terek je z roku 1951, kdy formuloval svůj výtvarný výraz, a naopak tapisérie Harmas z roku 1966 je z jeho vrcholného období." Vnuk Vasarelyho dodal, že jedním z motivů, které ho právě k Olomouci vázaly, byla existence myšlenky a také sbírkových fondů Středoevropského fóra. "Victor Vasarely vycházel ve svém díle také z maďarského folkloru. Obraz i tapisérie tak podle mého názoru ideálně doplňují maďarskou sbírku, kterou olomoucké muzeum buduje v souvislosti s projektem Středoveropského fora,“ řekl Pierre Vasarely. Dvě nové akvizice Muzea umění Olomouc doprovodí v expozici další Vasarelyho grafiky. 

Obě výstavy mají vernisáž shodně v 18,30. Od zítřka jsou otevřeny veřejnosti a to až do 17. května. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

order lipitor pills <a href="https://lipiws.top/">order atorvastatin 20mg generic</a> atorvastatin 80mg pills