Chráněné bydlení pro klienty JITRA Olomouc - útočiště v krásném rodinném domě

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 7.7.2015

Připravit si snídani, nakoupit si dle libosti, rozhodnout se, jak využít svůj volný čas. Věci, které většině z nás připadají naprosto samozřejmé, jsou pro mnohé nedostižným snem. Šanci prožívat svůj život podobně jako jejich vrstevníci dostanou i lidé s mentálním postižením, pro které obecně prospěšná společnost JITRO Olomouc v těchto dnech spustila službu chráněného bydlení.

Chráněné bydlení vzniklo v rodinném domě v ulici Václava III. v městské části Lazce. Do třípokojového bytu v přízemí se nastěhuje pět dospělých mužů, z nichž tři dosud znali jen život v domově pro osoby se zdravotním postižením. S podporou asistentů se budou učit zvládat běžné denní činnosti. „Lidé, kteří využívají službu, žijí běžným způsobem života podle svých přání a možností. Starají se o domácnost, tráví volný čas podle svých představ, využívají běžné služby v komunitě, prožívají vztahy. Samostatně nebo s přiměřenou podporou, rozhodují o svém životě,“ přiblížila smysl projektu ředitelka JITRA při dnešním slavnostním otevření Anna Taclová. 

Služba staví své zásady na principu normality. „Respektujeme běžný způsob prožívání rytmu dne, týdne a roku. Za běžné, tedy normální, považujeme oddělení oblasti bydlení a volného času od oblasti práce. Obyvateli chráněného bydlení JITRO jsou osoby vyžadující menší míru podpory, u kterých se předpokládá, že během dne využijí další návazné sociální či veřejné služby. Nebudeme jim poskytovat zbytečnou podporu - přepečovávat je nebo jim poskytovat službu v oblastech, které mohou využívat z veřejných zdrojů,“ dodává ředitelka s tím, že pracovníci respektují individualitu každého člověka a jeho práva.

Asistenti pomáhají při přípravě pokrmů a jejich nákupu, při plánování chodu domácnosti, úklidu a dalších domácích pracech či hospodaření s penězi. Kromě toho se klienti individuálně nebo ve skupině účastní výchovných a vzdělávacích aktivit, které jsou zaměřeny hlavně na oblast sociálních dovedností - komunikaci, rozhodování, mezilidské a partnerské vztahy nebo předcházení nebezpečným situacím. Asistenti poskytují podporu při kontaktu s veřejností, při řešení konfliktů, při jednání na úřadech, pomáhají klientům zprostředkovat kontakt se společenským prostředím. „Vzhledem k cílové skupině, kterou tvoří dospělí lidé v produktivním věku, směřuje podpora také k vytváření a udržování pracovních návyků, rozvoji dovedností spojených s pracovními aktivitami a motivaci k uplatnění na trhu práce,“ vysvětluje ředitelka JITRA.

Pět klientů má celoročně k dispozici třípokojový byt s kuchyní a příslušenstvím v rodinném domě se zahradou. Byt tvoří dva dvoulůžkové a jeden jednolůžkový pokoj, kuchyň s jídelnou, koupelna, WC a chodba. V suterénu domu je zázemí pro pracovníka JITRA a prostor pro individuální a skupinové činnosti. „Klienti mají velkou šanci navázat nové vztahy mimo sociální službu a navázat klasické sousedské vztahy. Výhodou je umístění bydlení v běžné zástavbě poblíž centra města a snadná dostupnost MHD,“ dodala ředitelka.

JITRO Olomouc, o.p.s. má uzavřenou smlouvu o bezúplatné výpůjčce bytu na dobu pěti let s možností jejího obnovení. Adaptace a vybavení bytu byly uhrazeny ze sponzorského daru a na spolufinancování služby se podílejí i sami klienti. „Momentálně čekáme na rozhodnutí o zařazení do krajské sítě sociálních služeb, které je podmínkou pro získání dotace ze státního rozpočtu. Je to potřebná a velmi žádaná služba. Už v tuto chvíli registrujeme větší poptávku, než jsme schopni uspokojit,“ podotkla Taclová.

Chráněné bydlení JITRA Olomouc je šancí nejen pro lidi s mentálním postižením. Pomůže i lidem hůře uplatnitelým na trhu práce - pracovníci, kteří budou uživatelům poskytovat podporu, jsou lidé registrovaní na úřadu práce, který bude po dobu jednoho roku dotovat jejich mzdu. Služba je také součástí Komunitního plánu města Olomouce. „Je pro nás důležité vedle podpory aktivního života seniorů a rodin s dětmi umožnit důstojné podmínky pro život lidem, kteří by jinak museli žít v ústavním zařízení, ačkoli jsou s mírnou podporou schopni žít plnohodnotný život svých vrstevníků. Nová pracovní místa, která díky zařízení vzniknou, jsou vítaným bonusem,“ uzavřel náměstek primátora pro sociální oblast Ladislav Šnevajs.

Bydlení v domě je možné i díky vstřícnosti majitelky objektu paní Minksové, která se společností JITRO uzavřela smlouvu o dlouhodobém bezplatném pronájmu dolní části krásné prvorepublikové vilky. Ostatně podstatná část činnosti Jitra je vázána na dobrou vůli jiných - mnoho činnosti je financováno z darů od sponzorů. Jak dodal Ladislav Šnevajs, na příští rok už by mělo JITRO podat na město žádost o dotaci na provoz chráněného bydlení. "V rámci komunitního plánování podporujeme také chráněné bydlení. Toto nové zařízení do něj rádi zařadíme," uvedl náměstek primátora.

Bližší informace o službách JITRA Olomouc, o.p.s. najdou zájemci na stránkách www.jitro-olomouc.cz. Telefon: 588 505 012. Adresa: Mozartova 43, Olomouc 779 00.

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

buy lipitor 80mg generic <a href="https://lipiws.top/">buy lipitor 10mg generic</a> lipitor ca