Patriotismus a úcta k tradicím. Ceny primátora znají své první laureáty

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 7.9.2015

Zdravý patriotismus, respekt k tradicím a úctu k významným osobnostem města má posílit nově ustavená Cena primátora města Olomouce. Ocenění získá ten, kdo bude mít prokazatelný přínos v oblasti občanské společnosti a demokracie v Olomouci a v oblasti hospodářského rozvoje města. Cena svým výtvarným zpracováním i termínem předávání připomene dvě významné osobnosti veřejného života Olomouce 20. století, Karla Mareše a Milana Hořínka.

„Nově udělovaná cena nemá ambici zastínit tradičně udělované Ceny města Olomouce, má naopak vytvořit další prostor pro ocenění obyvatel města či případně kolektivů za jejich přínos v oblasti hospodářského rozvoje a rozvoje občanské společnosti a demokracie,“ vysvětlil primátor Antonín Staněk. 

Cena primátora města Olomouce udělovaná za přínos pro rozvoj občanské společnosti a demokracie má zvýšit povědomí o hodnotách, které by měly být pro každého občana nedotknutelné, a v jejich spojení o výrazných osobnostech, jež jsou jejich nositeli. „Cena je sice určena zejména obyvatelům Olomouce, není však striktní podmínkou, aby nositel byl Olomoučan,“ uvedl primátor. Cena udělovaná za přínos v oblasti hospodářského rozvoje města Olomouce si klade za cíl prezentovat úspěšné živnostníky, malé a střední podnikatele z Olomouce. „Jsou hybnou silou každé úspěšné tržní ekonomiky mimo jiné i tím, že vytvářejí ne bezvýznamnou nabídku dobře placených a dlouhodobě stabilních pracovních míst. Právě tato skupina obyvatel byla v minulosti poněkud přehlížena,“ doplnil primátor Staněk. A kdo vlastně obdrží první Ceny primátora? V oblasti rozvpoje občanské společnosti to bude dlouholetý rektor UP a senátor Josef Jařab, v oblasti hospodářského rozvoje pak šéf společnosti Farmak pan Jiří Žák

Podoba plakety zahrnuje portréty dvou osobností olomouckého veřejného života, Karla Mareše a Milana Hořínka. Autorem plakety je olomoucký výtvarník Petr Kuba. „Medaile je dvoustranná, je odlita z cínu a patinovaná. Při ztvárnění bylo asi nejtěžší vystihnout podobu obou portrétovaných mužů,“ uvedl autor Petr Kuba.

Karel Mareš byl prvním českým starostou Olomouce, Milan Hořínek pak prvním demokratickým polistopadovým primátorem. „Oba tito první mužové Olomouce přebírali město v nelehké hospodářské i společenské situaci a oba se svého úkolu zhostili se ctí,“ vyzdvihl primátor Antonín Staněk. 

Cenu primátora města Olomouce si ocenění poprvé převezmou z rukou primátora Antonína Staňka v pátek 11. září 2015, a to před zahajovacím open air koncertem Moravské filharmonie Olomouc, který se uskuteční na Horním náměstí u příležitosti Dnů evropského dědictví. „Cena bude vždy předávána k výročí 6. září, kdy se roku 1919 první český starosta Karel Mareš ujal řízení města,“ objasnil primátor. Karel Mareš byl starostou Olomouce od 6. září 1919 do voleb v září roku 1923. „Ačkoli se může zdát čtyřleté období 1919 – 1923 v bohatých dějinách Olomouce jen pomyslnou kapkou v moři, byly to klíčové roky, kdy se formovala česká samospráva v našem městě. Měli bychom být vděční tehdejším osobnostem veřejného života za to, jak se dokázaly vypořádat s nelehkým úkolem a vybudovat z Olomouce prosperující české město. Na jejich základech pak mohly a dodnes mohou stavět i další generace starostů a primátorů,“ řekl primátor Olomouce Antonín Staněk. I to byl jeden z motivů, proč se stávající vedení města rozhodlo zřídit Cenu primátora města Olomouce, která vedle portrétu prvního polistopadového primátora doktora Milana Hořínka nese rovněž podobiznu právě doktora Mareše. Není náhodou, že cena bude vždy předávána k výročí 6. září, kdy se roku 1919 první český starosta ujal řízení města.                                                                                                   

Více o Karlu Marešovi i o tom, jak čeští představitelé v Olomouci přebírali po 28. říjnu 1918 moc od německých předchůdců, najdete v našem textu v rubrice historie http://olomoucky.rej.cz/clanky/historie/1296-karel-mares-prvni-cesky-sta...

Autor: 
(red)

Komentáře

atorvastatin generic <a href="https://lipiws.top/">buy generic lipitor</a> buy lipitor no prescription