Mít svůj strom na vánočním Horním náměstí musí být úžasné

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() ve funkci _weather_parse_forecast() (řádek: 219 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/weather/weather_parser.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Sobota, 19.9.2015

Umíte si představit, že strom, který na vánočním Horním náměstí obdivují desítky tisíc návštěvníků, je váš? Musí to být fajn pocit, že? A stromeček navíc dostane jméno! Tuhle šanci Olomoučané vážně mají, už několikátý rok po sobě. Radnice hledá dárce, který by se rád zbavil urostlého jehličnatého stromu, ohrožujícího třeba zeď domu. 

Stalo se už tradicí, že v Olomouci je centrem vánočně vyzdobeného Horního náměstí krásný strom, věnovaný některým z Olomoučanů. Kvůli vánoční atmosféře tak nemusí padnout zdravý strom v lese, ale využije se takový jehličnan, který by ve městě musel být bez ohledu na Vánoce z nějakého důvodu pokácen. Radnice se teď obrací znovu na Olomoučany s prosbou o pomoc.

„Obracíme se na občany a instituce města Olomouce se žádostí o nabídnutí vánočního stromu z vlastních pozemků pro olomoucké vánoční trhy na Horním náměstí,“ říká náměstek primátora Pavel Urbášek. „Mělo by jít o stromy, které je potřeba z různých důvodů pokácet, například hrozí jejich zřícení, kořeny prorůstají do základů domu a podobně, takže je jejich využití pro vytvoření vánoční atmosféry ideálním řešením,“ upřesňuje náměstek Urbášek. A jaký by tento strom měl být? Samozřejmě musí jít o jehličnaté stromy, a to o výšce mezi 12–20 metry. U vybraného stromu pak město zajistí pokácení a odvoz na náměstí. Nemalé náklady na kácení a odvoz letos uhradí pořadatel Vánočních trhů. Termín zasílání nabídek je do 10. října.

Tento způsob zajištění vánočního stromu město Olomouc poprvé vyzkoušelo v roce 2009. Hned v prvním roce v celorepublikovém hlasování čtenářů serveru idnes.cz získal strom na Horním náměstí první cenu jako nejhezčí vánoční strom České republiky a i v dalších ročnících hlasování se olomoucký vánoční strom vždy objevoval na předních místech. "Vždy mi bylo líto krásných vzrostlých stromů, kterými se města na Vánoce chlubila a které byly pokáceny v lesích. My jsme před lety zvolili jiný přístup a zatím nám to vychází. V minulých letech jsme vybrali opravdu krásné stromy," dodává vedoucí oddělení kultury Radim Schubert.

Vánoční strom uprostřed Olomouckých vánočních trhů má tradičně i jméno. To navrhují děti a nejlepší z desítek návrhů pak vybírá komise porotců. Křest stromu se koná současně se slavnostním zahájením trhů a bývá to opravdu velká paráda. 

Kontakt pro nabídky stromů:

Tamara Hegerová
oddělení kultury | odbor vnějších vztahů a informací
Magistrát města Olomouce
Horní náměstí 583, 779 11 Olomouc
telefon: 585 513 256 | mobil: 606 760 620
email: tamara.hegerova@olomouc.eu

 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

order lipitor 80mg pills <a href="https://lipiws.top/">buy atorvastatin 40mg online cheap</a> lipitor generic