Velké zahradní dílo olomouckého milovníka umění je dodnes chloubou Kroměříže

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 9.2.2016

Nádherné dílo známého milovníka umění, olomouckého biskupa Karla II. z Lichtensteinu-Castelkorna, je dodnes chloubou Kroměříže. Zdejší Květná zahrada patří k nejhezčím ukázkám evropského zahraního umění z přelomu období renesance a baroka. V Olomouci dnes bude o této historické zahradě hovořit specialistka a historička Lenka Křesadlová. 

Květná zahrada, založená v druhé polovině 17. století olomouckým biskupem Karlem II. z Lichtensteinu-Castelkorna (1664 – 1695), je jedinečným příkladem přelomové fáze vývoje evropského zahradního umění. Na jedné straně její kompoziční rozvržení vychází ještě z tradice pozdně renesančních italských zahrad, na straně druhé se snaží do sebe pojmout nové prostorové cítění právě se rodícího francouzského barokního klasicismu. Toto spojení a míra zachování původního kompozičního záměru činí Květnou zahradu zcela ojedinělou v širším evropském i světovém kontextu. Po svém založení sloužila ryze okrasným účelům jen poměrně krátkou dobu. S postupným rozkvětem druhé kroměřížské biskupské zahrady pod zámkem přebírá Květná zahrada funkci produkční kuchyňské zahrady. I díky tomu zůstala téměř nezměněna jak unikátní architektonická složka (zahradní pavilon, arkádová galerie aj.), tak hlavní vegetační část kompozice – vysoké tvarované stěny.

Důležitým dokladem o vzhledu zahrady v době založení je dochovaný soubor grafických listů vydaných v roce 1691. Existence těchto rytin, zobrazujících dobový vzhled jednotlivých částí zahradní kompozice, byla ve 20. století jedním z podnětů snahy vrátit zahradě její původní raně barokní podobu a lesk. V současné době byla ukončena třetí etapa obnovy zahrady financovaná za pomoci fondů EU. V rámci projektu nazvaného Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži je dnes v Květné zahradě realizována také řada edukačních a populárně naučných aktivit určených široké veřejnosti. Přednáška bude zaměřena jak na představení historického vývoje Květné zahrady, tak na seznámení se s procesem a výsledkem její obnovy dokončené v roce 2014. 

Ing. Lenka Křesadlová Ph.D. (1976) se od svých středoškolských let věnuje zahradnictví a zahradní kultuře v širším slova smyslu. Absolvovala Zahradnickou fakultu Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně a od roku 2005 je zaměstnancem Národního památkového ústavu na pozici specialisty pro památky zahradního umění a kulturní krajinu. V současné době je ředitelkou Metodického centra zahradní kultury v Kroměříži. Ve svém povolání uplatňuje jak svou lásku ke kultivované i divoké přírodě, tak zájem o historii a dějiny umění. Snaží se široké veřejnosti přibližovat úžasný svět historických zahrad a parků z nejrůznějších úhlů pohledu.

Přednáška se koná dnes od 18 hodin v Divadle hudby v objektu Muzea umění. 29. února na ni naváže přednáška o dalších krásných historických zahradách. Projekt je podpořen z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR, Statutárního města Olomouce, Olomouckého kraje.

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

lipitor 80mg brand <a href="https://lipiws.top/">cheap atorvastatin 40mg</a> brand lipitor 10mg