Zákřov, Javoříčko, Český Malín: připomínky zničených obcí a tragických osudů

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Sobota, 30.4.2016

V těchto dnech znovu nadchází čas připomenout si oběti jednoho z nejtragičtějších válečných konfliktů v dějinách, 2. světové války. Jejich památku uctí na Olomoucku mimo jiné i na Zákřově a v Javoříčku. Právě jejich občané patří k obětem tehdejších represálií dopadajících především na civilní obyvatelstvo.

Dnes, tedy v sobotu 30. dubna si připomenou tragédii svých spoluobčanů na Zákřově. Na tehdejší oběti se bude vzpomínat od 15 hodin u památníku přímo v obci Zákřov. Devatenáct tamních obyvatel v dubnu 1945 nacisté mučili a později upálili v lesní boudě v místě zvaném Kyjanice. Impulsem k masové vraždě bylo podezření, že obyvatelé Zákřova pomáhají partyzánům. Akce proběhne pod záštitou senátora Martina Tesaříka a hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila.

O den později, 1. května, uctí památku zavražděných mužů a vypálení obce v Javoříčku nedaleko Bouzova. Nedělní pietní vzpomínka začne v 11 hodin. Do Javoříčka vtrhlo na sklonku války komando SS a zavraždilo 38 mužů a chlapců a obec vypálilo. Jako jedna z mála budov přečkala řádění tamní škola, v níž dnes sídlí moderní expozice připomínající tyto tragické události. Součástí areálu je také naučná stezka. Někdejší podobu Javoříčka před tím, než bylo srovnáno se zemí, připomíná také haptický (hmatový) model obce. Dílo z umělého kamene vytvořili studenti Střední školy obchodu a služeb v Teplicích v Čechách. Model o rozměrech asi 2 x 1,5 metru stojí právě před budovou školy.

„Letošní prvomájové vzpomínkové setkání v Javoříčku návštěvníkům nabídne tradiční pochod Konice – Javoříčko pořádaný dobrovolnými hasiči. Zájemci budou vyrážet v 8 hodin od konické sokolovny. Nebude chybět ani atraktivní nabídka ze strany Javoříčských jeskyní, které v tento den umožní dětem do 15 let vstup zdarma a pro ostatní za zvýhodněnou cenu,“ doplňuje za organizátory předseda Iniciativy pro podporu vypálených obcí a náměstek olomouckého primátora Filip Žáček.

V Olomouckém kraji si během roku tragédii spojenou s nacistickým útlakem připomenou ještě v Nové Malíně na Šumpersku. Obec po válce poskytla azyl přeživším obyvatelům z Českého Malína na Ukrajině. Český Malín založila v 19. století skupina českých přistěhovalců. Existenci obce de facto ukončil 13. července 1943 útok Němců, kteří čtyři stovky obyvatel upálili. Oběti tehdejšího vraždění uctí pietní shromáždění 16. července v 11 hodin u novomalínského památníku.

Na pořádání pietních akcí se podílejí jednotlivé obce, Iniciativa pro podporu vypálených obcí, veteránské organizace i místní dobrovolníci. Akce se konají za finanční podpory Olomouckého kraje.

V nejbližších dnech nadejde čas znovu si připomenout oběti jednoho z nejtragičtějších válečných konfliktů v dějinách, 2. světové války. Jejich památku uctí na Olomoucku mimo jiné i na Zákřově a v Javoříčku. Právě jejich občané patří k obětem tehdejších represálií dopadajících především na civilní obyvatelstvo.

Foto: MMOL

Autor: 
(red)

Komentáře

order lipitor 40mg for sale <a href="https://lipiws.top/">cost lipitor 80mg</a> order lipitor 80mg pill