Marek Eben: Král majálesu musí být ještě zhovadilejší než skuteční vládcové

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 4.5.2016

Marek Eben se coby král studentského majálesu ujal svého úřadu s grácií, vtipem i vervou. Na radnici jej přijali primátor Antonín Staněk, rektor univerzity Jaroslav Miller a úřadující král loňského majálesu Richard Hála. Jen pár desítek vteřin poté, kdy dosluhující král předal korunu svému nástupci, nový král Marek I. pronesl tak břitký projev, plný ironických odkazů na aktuální hlavu státu, že jej publikum na Horním náměstí opakovaně přehlušovalo výbuchy smíchu. Základem úřadování krále majálesu musí být podle Ebena zhovadilost ještě větší, než jakou oplývají skutečné hlavy států, což je prý úkolem takřka nesplnitelným. 

"Proto jsem se rozhodl mít ne jednoho, ale dva tiskové mluvčí. Jeden bude hledat věci, které jsem zapomněl. Protože takových věcí přibývá, bude to práce na plný úvazek," uvedl nový král Marek Eben. "Ten druhý tiskový mluvčí bude odpovídat na dotazy, které jste nepoložili, a sdělovat vám své názory, na které nejste zvědaví."  Nový král majáles přislíbil také chovat se stejně zhovadile i na mezinárodní úrovni a nabrat si k plnění svých úkolů poradce: "Po tom, co ti poradci jsou zač, není vám, kteří jste mne zvolili, vůbec nic."

Král Marek I. poděkoval těm, kdo mu pomohli na trůn, slíbil, že jim při prvním státním svátku předá vyznamenání, a vyjádřil naději, že bude coby starý a pošetilý král ideální možností k poučení pro mladé lidi. "Proboha vás prosím, poučte se. Budu se velmi snažit, abyste se poučili...," uzavřel Marek Eben svou korunovační řeč v Olomouci. "Děkuju vám za můj silný mandát, nezapomeňte mne zase za rok zandat." 

Před opuštěním sídla hlavy města Olomouce ještě stihl zavzpomínal na to, že přímo na radnici sice ještě nikdy nebyl, zato od dětství obdivoval olomoucký orloj v jeho socialistické podobě. "To je takový unikát, že už ho v téhle podobě prostě musíte nechat, to se změnit nesmí. Je to výborný doklad toho, kam až můžou věci zajít," podotkl s úsměvem.

Po všech oficialitách, spojených s korunovací, rozdal král před radnicí pár autogramů věrným poddaným, načež jej v rikše převezli přes Dolní náměstí a Kateřinskou ulici k dalšímu pokračování majálesové zábavy do Bezručových sadů.  

Video: MMOL

Fotogalerie: 
Autor: 
(rb)

Komentáře

lipitor cost <a href="https://lipiws.top/">lipitor brand</a> order atorvastatin 80mg sale