Setkání Hanáků: Olomouc hostila sedm stovek krojovaných Hanáků a Hanaček

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 30.9.2016

Přes sedm stovek krojovaných Hanáků zaplnilo ve středu 28. září centrum města. Olomouc hostila Setkání Hanáků. Šestý ročník tradiční putovní akce se odehrál za podpory města Olomouce.

Na Horním náměstí se představilo na pětatřicet národopisných souborů, cimbálových a lidových muzik i dechových hudeb. Návštěvníci mohli obdivovat více než sedm stovek krojovaných členů souborů. „Folklor zažívá v posledních letech velkou obrodu a město na hanácké tradice nezapomíná. Olomouc se k nim hlásí zejména v rovině folklorních aktivit i propagace tradiční hanácké gastronomie,“ uvedl primátor Antonín Staněk, který se bohatého programu setkání zúčastnil.

„Všechny soubory jsou z Hané, to znamená, že překračujeme i region Olomouckého kraje směrem ke Kroměříži a Vyškovsku," uvedli pořadatelé akce, kteří uspořádali i krojovou poradnu, v níž se mohli lidé doptat třeba na to, co mají doma ve skříni.

Součástí svátečního programu byl farmářský trh, nabídka tradičních rukodělných výrobků a komentované prohlídky expozice o Hané ve Vlastivědném muzeu Olomouc. Speciálním hostem setkání byla návštěva Marie Terezie, v podání herečky Evy Vejmělkové.

Foto: MMOL/ Richard Schwarz

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)