Po neuvěřitelně dlouhé zimě a pošmourném jaru jsou tu najednou skoro letní teploty. Olomouc je v tomto čase ještě přitažlivější než kdy jindy. A v sobotu dopoledne, za snad stále ještě hezkého počasí, se navíc koná další Hanácký farmářský trh! Proč si tedy nezpestřit sobotu návštěvou trhu, kde najdete vše, na co jste už za léta konání zvyklí, a podle pořadatelů dnes ještě mnohem víc?
Na Horním náměstí budou tentokrát k dostání například jablečné a jiné ovocné mošty, kravské, kozí i ovčí sýry, dobré pivo ze Šternberka a mnoho dalšího, včetně květin a bylinek v květináčích. Dá se zde tedy nakoupit jak zásoby do lednice stejně jako výzdobu na okno nebo na balkon. Už poněkolikáté se na olomouckých trzích objeví i sympatický Ital s lahůdkami a specialitami z Toskánska. Na trhu si také můžete nechat poradit ohledně zdravé výživy či o kváskové kuchařce. Vybírat bude z čeho, o čemž svědčí i následující seznam prodávajících a jejich nabídky.
Tvaroh, mléko, čerstvé, uzené i nakládané sýry, sýr na grilování, pomazánka s medvědím česnekem z kozího mléka – Sýrárna U veselé kozy z Horního Benešova//originální produkt Jeseníky
Domácí špek, bůček, plec, žebro a krkovice, uzené dřevěným kouřem bez použití rychlosoli – Jana Krušová z Leštiny//originální produkt Jeseníky
Sezonní zelenina – Antonín Dostál z Čehovic
Ubrusy, prostírání, zástěry, rukavice, dekorace, vše ze 100% bavlny a lnu – Marie Míčková ze Zlína
Světlý a polotmavý nefiltrovaný ležák Sternberg – Petr Tvarůžek ze Šterneberka
Medové placky se semínky a ořechy – Dagmar Holůbková z Lužice
Bylinné sirupy – koncentráty k ředění, zavařeniny – Mirka Sommerová z Dolní Bečvy
Bylinky v květináčích, kuchyňská keramika – zelinářství Marta Bretová ze Sedliště u Frýdku-Místku
Pečivo a cukroví – Alena Půlpánová z Olomouce
Domácí koláče a buchty – Marie Fojtíková z Olomouce//regionální produkt Haná
Chléb a pečivo, pekárna Jundrov – Karol Povoda z Brna
Kozí i kravské sýry – přírodní i ochucené, syrovátka přírodní i ochucená, tvaroh z kravského mléka, kozí ricotta, kozí jogurtové nápoje, křenová bábovička v aspiku – Farma Kozí Hrádek z Hustopečí nad Bečvou//regionální produkt Moravská brána
Biozelenina – Jiří Dvořák z Olomouce//certifikát Bio
Sýry z kravského a ovčího mléka, tvaroh a zrající sýry – Michal Hrdlička z Brníčka//originální produkt Jeseníky, výrobek Olomouckého kraje 2013, regionální potravina Olomouckého kraje
Jablečné a další ovocno-zeleninové mošty – Moštárna Mezice//regionální značka Haná
Džemy a čatní – Farma pod kaštany Luká//regionální produkt Haná
Víno - vinotéka Kamélie z Olomouce
Sezonní zelenina – Josef Dokoupil z Hrubčic
Domácí kremrole – David Zahradník ze Samotišek//regionální produkt Haná
Med a medové výrobky – Leo Czabe ze Šternberka//výrobek Olomouckého kraje 2015
Dobroty z Toskánska – Paolo Bianchi
Káva Gala Coffee – Jan Kuruc z Prahy
Čokoládové pralinky, lanýže, makronky a dortíky – Martina Brandová z Lipníka nad Bečvou
Ricottové koláče a různé moučníky, i bezlepkové – Martina Jaňáková z Kunína
Přírodní kosmetika (konopná, z mrtvého moře a levandule), mýdla, čaje a „superpotraviny“ – Alice Ratajová z Prostějova
Rukodělné výrobky – Markéta Mišková z Olomouce
Výrobky z chilli – Štěpán Pavel ze Zlína
Zdravé nápoje z Projektu Kombucha – Jiří Vyzourek z Olomouce
Prezentace knihy „Kvásková kuchařka“, živý i sušený kvásek, poradenství – Jana Berková z Olomouce
Prezentační stánek – Povzbuzení z. s.
Dřevěné výrobky – Pavel Mik z Víceměřic
Hovězí a telecí maso v biokvalitě – Zemědělská farma Jana Hořáka z Janovic u Rýmařova
Bylinky čerstvé i sušené – Stanislav Sehnálek, zahradnictví Pěnička ze Zlína
Uzenářské výrobky – František Pandrhola z Dětkovic
Pečivo z domácí pekárny, koláče a kváskový chleba – Vít Pavlok z Vratimova
Příjemný šok, říkají pořadatelé o výtěžku sbírky na pomoc dětským pacientům
Kde stával nejstarší biskupský chrám v Olomouci? Byl tu ještě před katedrálou
Folklorní sláva s cimbálem, piráti a skvělá bluesmanka Wanda Johnson