Časová schránka na věži: pomozte vybrat vzkaz budoucím Olomoučanům

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 2.7.2020

Co vzkážeme příštím generacím Olomoučanů? Jaké symboly dnešní doby uložíme do časové schránky? "Pojďme se na tom společně dohodnout," vzkazuje veřejnosti radnice. Vzkaz a pozdrav z roku 2020 dostanou budoucí Olomoučané velmi pravděpodobně až za mnoho desítek let, mezitím bude ukrytý v konstrukci opravené špice radniční věže. 

Každá generace, která se v historii podílela na zásadní rekonstrukci radnice, nechala uvnitř této významné městské stavby nějaký vzkaz svým následovníkům. Když začala současná rekonstrukce olomoucké radnice, byly v hlavní věži i ve věžičce nad orlojem nalezeny zapečetěné tubusy s různými historickými dokumenty. Byly zde listiny a propagační letáky z barokního 18. století, dokumenty a plány k rekonstrukci radnice z 19. století i různé vzkazy z 20. století. Nechyběly zde například dobové filmové plakáty, pozvánky na divadelní představení, propagační materiály první výstavy květin Flora a mnoho dalších zajímavostí.

Nejvyšší část špice bude vyzdvižena jeřábem v druhé polovině července. V té době do ní bude opět umístěn zaletovaný tubus s dokumenty o naší době.  „Vzkaz příštím generacím chceme připravit i nyní. Rozhodli jsme se nabídnout Olomoučanům, aby se zapojili do výběru předmětů, které budou uloženy do věže,“ uvedl primátor Mirek Žbánek. Po dokončení opravy by se měla radnice včetně věže další desítky let obejít bez rekonstrukcí, tudíž ukrytý vzkaz si lidé přečtou a prohlédnou pravděpodobně až za velmi dlouhou dobu. Vhodné by tak bylo vložit o schránky něco, co za půl století budou považovat za vzácnost. Typické pro rok 2020 jsou třeba roušky a respirátory, ovšem za padesát let už mohou být archivní vzácností i bankovky nebo třeba cigarety...  

Pokud se tedy chcete zapojit a navrhnout nějaký prvek, který by v tubusu mohl připomínat současnou dobu, napište do úterý 7. července do 20:00 na speciální mailovou adresu odkazgeneracim@olomouc.eu.

Ilustrační foto: MMOL a REJ.cz

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

buy atorvastatin 40mg <a href="https://lipiws.top/">lipitor 10mg cost</a> generic lipitor 40mg