V Olomouci opět vykvetl největší leknín světa. V neděli bude viktorie růžová

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Sobota, 1.8.2020

V noci na sobotu rozkvetla ve sbírkových sklenících v Olomouci viktore Cruzova, lidově zvaná viktorie královská. Květ se rozevřel v noci a za denního světla se začíná opět zavírat, odpoledne se uzavře úplně. V noci na neděli se ten samý květ pravděpodobně opět otevře, ovšem v růžové barvě.

Tento největší druh leknínu si můžete ve skleníku ve Smetanových sadech prohlédnout, vyfotit nebo natočit.  Máte na to už ale jen nedělní dopoledne, později už bude květ uzavřený.

Viktorie – největší druh leknínu na světě

Objeven byl roku 1801, českým botanikem, lékařem a cestovatelem Tadeášem Haenkem v Rio Mamore. Rostlina dostala jméno po anglické královně Viktorii. V olomouckých sbírkách můžete každoročně vidět chloubu skleníků kvetoucí Victoria cruziana. V domovině je vytrvalou rostlinou, ale v našich klimatických podmínkách kvůli nedostatku slunečního světla v zimních měsících ji pěstujeme jako jednoletou rostlinu ze semen. Její kruhovito-talířovité listy dosahují v domovině až 2 metry v průměru a unesou ležícího dospělého člověka (díky této vlastnosti se traduje, že tato rostlina nejednomu člověku zachránila v pralese život před aligátory). Na rubu je list pokryt ostny.

Viktorie rozkvétá sněhově bílými vonnými květy v noci a s přibývajícím světlem se zavírá. S největší pravděpodobností se otevře také následující noc znovu v růžové barvě. České jméno viktorie královská správně patří druhu Victoria regia, který se od naší Victoria cruziana liší velmi málo. Victoria cruziana nemá svoje české jméno (někdy uváděna jako viktorie Cruzova). České jméno viktorie královská se lidově běžně používá pro oba druhy.

Sbírkové skleníky spolu s palmovým, kaktusovým a subtropickým skleníkem jsou otevřeny denně od 9:30 do 18 hodin mimo pondělí.

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

order lipitor 10mg generic <a href="https://lipiws.top/">buy cheap lipitor</a> buy lipitor 80mg generic