Olomouc se loučila s primátorem Hořínkem: Předešel jsi nás, a vzal i kus našeho světa...

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 31.10.2014

"Jednou budem dál, já vím..." obřadní síní olomouckého krematoria i okolím se nesla povědomá melodie, která snad pro všechny symbolizuje étos listopadu roku 1989 a následných zásadních společenských proměn. Pro Olomoučany byl a stále je podobným symbolem i Milan Hořínek, první porevoluční primátor města. A právě s ním se dnes na hřbitově v Neředíně loučily stovky lidí. Obřadní síň krematoria i blízké okolí bylo v pátek 31. října zaplněné do posledního místečka smutečními hosty.

Charismatický muž s neodmyslitelnou dýmkou, symbol svobodomyslnosti a úcty k zastupitelské demokracii, osobnost s espritem, nadhledem a smyslem pro humor, kamarád, učitel a vzor mnoha lidí, kterým kdy vstoupil do života. Doktor Milan Hořínek ovlivnil své blízké, přátele, kolegy na univerzitě i v politice, a stovky středoškolských a vysokoškolských studentů.   

„Milana Hořínka lze bez nadsázky označit za primátora skutečně prvního, a to nikoliv jen ve významu pořadí, ale i ve smyslu Primus inter pares, tedy první mezi rovnými,“ uvedl někdejší primátor Martin Novotný ve smutečním proslovu. Svého předchůdce označil za skutečnou osobnost, od níž se učili všichni další primátoři a která dala silný základ obnovené úctě k zastupitelské demokracii. Milan Hořínek se dle něj zasloužil o návrat Olomouce na mapu českých zemí i Evropy po desítkách let úpadku a marginalizace významu našeho města. „Velmi významně se zasloužil také o navázání dobrých zahraničních vztahů,“ připomněl Martin Novotný zásluhu Milana Hořínka o navázání fungujících kontaktů s městy Veenendaal, Nördlingen, Antony, Luzern a Owensboro. Z partnerského Nördlingenu ostatně přijeli současný starosta Hermann Faul, jeho předchůdce Paul Kling a koordinátorka vzájemných vztahů Drahomíra Ryska.

„Byl jsi vynikajícím kolegou i charismatickým učitelem, člověkem, který dokázal pomoct, ale i přátelsky zkritizovat. Neúnavně jsi glosoval společenské dění. Jemná vůně dýmkového tabáku ve tvé kanceláři nám vždy připomene, že jsi tady s námi,“ zaznělo v dojemném proslovu proděkana Pedagogické fakulty UP a kolegy Milana Hořínka, Antonína Staňka.

„Ve všem jsi nás vždy předešel, a i teď odcházíš první. Odnášíš s sebou ale velký kus našeho světa,“ řekl mimo jiné ve své navýsost osobní vzpomínce první polistopadový rektor Univerzity Palackého Josef Jařab, blízký Hořínkův přítel a spolužák.

Milan Hořínek zemřel v sobotu 25. října ve věku 77 let. V pátek 21. listopadu se od 17 hodin v kostele českobratrské církve evangelické v Blahoslavově ulici odehraje smuteční vzpomínkový večer. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(jak)