Kašpar, Melichar a Baltazar míří na radnici. Tříkrálová sbírka v plném proudu

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 6.1.2015

Kašpar, Melichar a Baltazar, tři králové či tři mudrcové z východu, už tradičně chodí 6. ledna zvěstovat zprávu o narození Krista a přát dobré a požehnané prožití nového roku. Tento zvyk se spojil s tříkrálovou charitativní sbírkou. Zvyk byl v Olomouci obnoven v roce 2000. 

Skupinku koledníků dnes tvoří kněz a dominikán Jindřich Polák, vedoucí Střediska Samaritán Petr Prinz a kapucínský mnich Maxmilián Gottwald. Kašpar, Melichar a Baltazar pojedou na koních s doprovodem. V katedrále se nejprve poklonili děťátku v Betlémě. Následně Tři králové zamířili na rektorát Univerzity Palackého v Olomouci, kde v 9 hodin přinesou radostnou zvěst rektoru Jaroslavu Millerovi i děkanům jednotlivých fakult. V 10 hodin zakoledují na Kurii arcibiskupství generálnímu vikáři Josefu Nuzíkovi a dalším spolupracovníkům olomouckého arcibiskupa. Na závěr v 11 hodin hodin navštíví olomouckého primátora Antonína Staňka a jeho náměstky na radnici, kde svou výpravu zakončí.

Koledování bude doprovázet kytarový kvartet Konzervatoře Evangelické akademie Olomouc. 

Poprvé se tříkrálová sbírka uskutečnila v olomoucké arcidiecézi v roce 2000. Odtud se poté rozšířila i do ostatních oblastí a stala se největší sbírkovou akcí charity v zemi. V roce 2015 se s koledníky v Olomouci a okolních obcích můžeme setkávat od pátku 2. do středy 14. ledna. Dárcům se při svých návštěvách prokážou průkazkou, občanským průkazem a zapečetěnou kasičkou.

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)