Vánoční trhy: ohlasy jsou dobré, uvidíme, co přinese příští ročník

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 28.1.2015

Líbí se vám Olomoucké vánoční trhy? Většina z asi šesti set respondentů ankety odpověděla kladně. Výsledky ankety sehrají svou roli v přípravě kritérií pro pořadatele dalších ročníků vánočních trhů. Pokud tedy chtěl někdo trhy kritizovat, nejspíš zapomněl využít možnost postěžovat si právě v anketě, která byla všem otevřená na webu města.

Podobnou anketu město uspořádalo vůbec poprvé v novodobé historii vánočních trhů. K podobě olomouckého adventu se lidé vyjadřovali prostřednictvím přehledné ankety zveřejněné na webových stránkách města. Hlasovalo bezmála 600 lidí a průměr kladných odpovědí je téměř 83 procent.

„Prostřednictvím ankety jsme tak získali názory Olomoučanů i návštěvníků města na současnou podobu vánočních trhů na Horním a Dolním náměstí. Jejich postřehy a podněty nyní zohledníme při přípravě výběrového řízení na nového provozovatele,“ uvedl náměstek pro kulturu Pavel Urbášek s tím, že současnému provozovateli, kterým je obecně prospěšná společnost Kulturní Olomouc, smlouva uzavřená na pět let již vypršela.

V anketě na webových stránkách města mohli lidé hlasovat od 28. listopadu do 6. ledna. Účastníci odpovídali na šest otázek a u každé z nich mohli, kromě hlasování ano/ne, sdělit také svůj námět či návrh na zlepšení. „Do ankety se zapojilo celkem 565 respondentů a ke každé otázce jsme získali více než sto komentářů. Celkem tak registrujeme 747 podnětů, což je pěkný výsledek,“ hodnotí výsledky hlasování vedoucí oddělení kultury Radim Schubert.

Výběrové řízení na provozovatele vánočních trhů v následujících letech magistrát vypíše během prvního čtvrtletí. „Předpokládáme, že nový provozovatel vánočních trhů by mohl být znám přibližně v polovině letošního roku," doplnil náměstek Pavel Urbášek.

Olomoucký advent se za posledních pět let stal fenoménem, který do města láká turisty nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. Období před Vánocemi se tak pro Olomouc stalo jedním z vůbec nejúspěšnějších období mimo hlavní turistickou sezonu. O proslulosti olomouckých vánočních trhů svědčí také ocenění Agentury Czech Tourism, která adventní atmosféru v Olomouci označila za příjemnější, než s jakou se setkávají návštěvníci takových vyhlášených destinací jako je Vídeň či Salzburg. Produkt Adventní Olomouc pak tatáž agentura vyhlásila druhým nejzajímavějším domácím turistickým produktem pořádané ankety v kategorii Genius Loci.

Autor: 
(red)