Olomouc dnes zažívá Den Josefa Brykse

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 4.2.2015

Bojoval za svobodu a ideály, válčil proti nacistům, valnou část života prožil ve věznicích a zajateckých táborech, obětoval osobní štěstí ve prospěch svého národa, který mu nakonec za komunismu odplatil tím nejhorším vězněním a smrtí. Bolševický režim se neumlčitelnému bojovníkovi za svobodu mstil dokonce i po smrti - odmítl jeho ostatky vydat rodině a jeho popel uložil v neoznačeném hrobě. 

Osudy Josefa Brykse, válečného pilota a hrdiny, inspirovaly autory několika uměleckých a publicistických děl, dokonce stály za natočením jednoho britského filmu, další britský film, Velký útěk, je inspirován akcí, na níž se Bryks osobně podílel. Posledním z těchto uměleckých děl je kniha Na útěku, Neuvěřitelný příběh Josefa Brykse autorů Luďka Navary a Miroslava Kasáčka a také dokumentární filmu Muž, který přecenil českou duši aneb Útěky Josefa Brykse. Knihu si lze už dnes zajoupit a od 16 hodin nechat v knihkupectví Edelmann při autogramiádě podepsat jejími autory. 

Olomouc, v níž Josef Bryks prožil významnou část života, kde studoval na Obchodní akademii, bydlel i létal coby vojenský pilot, dnes zažívá díky úsilí Občanského sdružení Paměť Den Josefa Brykse. Hlavní program se odehraje od 13 hodin v kině Metropol a je zdarma otevřený veřejnosti. Po úvodním slovu náměstka primátora statutárního města Olomouce Pavla Urbáška bude následovat promítání již zmíněného dokumentu České televize Muž, který přecenil českou duši aneb Útěky Josefa Brykse. Dokument divákům v kině představí dramaturgové ČT Ostrava Lenka Poláková a Josef Albrecht. Po filmu bude představena i kniha Na útěku. Neuvěřitelný příběh Josefa Brykse za účasti jejích autorů. Knihu a autory představí Miroslav Balaštík (šéfredaktor nakladatelství a časopisu Host) a Neela Winkelmann-Heyrovská (výkonná ředitelka Platformy evropské paměti a svědomí), dále vystoupí Ladislav Kudrna (historik Ústavu pro studium totalitních režimů). 

Součástí akce je i tematická výstava, instalovaná v předsálí kina Metropol. 

Josefu Bryksovi byla v roce 2004 udělena in memoriam Cena města Olomouce za hrdinství a odvahu za 2. světové války.

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)