Co nového mezi gepardy? Koťata dnes zažila křtiny i s dortem

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 11.3.2015

Dayo a Dinari, dva nejmladší členové rodiny olomouckých gepardů, dnes zažili další velký den. Poté, co byla koťata představena novinářům, pro ně chovatelé ze Zoo Olomouc připravili křtiny. Jako dárek dostala mláďata krásných kočkovitých šelem dort z toho nejlepšího syrového masa. Předal jim je olomoucký primátor Antonín Staněk. 

"Naše vánoční přírůstky se mají čile k světu. Jsou to skutečné šelmy," říká muvčí Zoo Olomouc Karla Břečková. "Samička, i když je stále kotě, umí zahrozit tak, že vypadá děsivě a ani její brácha nezůstává pozadu. První měsíc a půl života strávili mrňousi s matkou Binty odděleně v klidném kotci v zadní části zahrady. V polovině února, po té co byli prvně představeni veřejnosti prostřednictvím médií, se rodinka přesunula do gepardince u pavilonu šelem, kde budou mít celou letošní sezónu plnou pozornost návštěvníků."

Už dnes mohli novináři, kteří byli při prvním představení i dnešním křtu, posoudit, jak rychle koťata rostou. Po jejich přemístění do společného gepardího výběhu vedle pavilonu šelem se mohou přesvědčit i návštěvníci zoo o tom, jak tito nejrychlejší pozemní tvorové dospívají a rychle se dostávají do formy, v níž by už v přírodě dokázali lovit. 

Gepardi jsou v olomoucké zoo chováni od roku 1999, kdy přišli z chovného centra pro gepardy v Holandsku. Protože se u nich nedařilo připuštění, byla samice Lori zapůjčena do Dvora Králové, kde se jí koncem roku 2003 narodila dvě koťata. Zoo ve Dvoře Králové na oplátku do Olomouce v roce 2004 zapůjčila samici Massaru, která s naším samcem přivedla na svět paterčata. "Samička Abiba pocházející z tohoto vrhu jela v roce 2007 na připuštění do Salzburgu a porodila čtyřčata, ze kterých jsme si nechali samici Binty. A právě ta se v loňském roce 2014 stala ve svých sedmi letech poprvé matkou," upřesnila Karla Břečková. Samice Binty přitom musela nejprve podstoupit hormonální léčbu, aby vůbec mohla mít mláďata. Doposud se tedy Zoo Olomouc pyšní úspěšným odchovem celkem 12 mláďat. Současnou skupinu gepardů v Olomouci tedy tvoří Abiba, Binty, Caramella, samec Duma a mláďata Dayo a Dinari.

Odchov gepardích mláďat v zajetí je vždy velmi složitý a náročný. Průběh samotného připouštění je čistě individuální a vyžaduje velkou dávku chovatelských zkušeností i cit pro řešení okamžitých situací. V novodobé historii se poprvé mláďata narodila v roce 1956 v Zoo ve Philadelphii. K úspěšnému odchovu však došlo až v roce 1960 pod domácí kočkou v Zoo Krefeld. První přirozený odchov se datuje do roku 1966 a proběhl v soukromém chovu v Itálii.

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

order lipitor 40mg without prescription <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin 80mg cheap</a> lipitor 80mg usa