Loštický šáteček či loštický koláček, tyhle názvy by snad ještě bylo možné najít i v menu klasické cukrárny. Tvarůžková roláda, tvarůžková kremrole, tvarůžkový mouřenín, tvarůžková korunka, tvarůžková anýzka či dokonce tvarůžkový pivník, to by už jistě nešlo. V klasické cukrárně určitě ne. V Tvarůžkové cukrárně v olomoucké Denisově ulici ale rozhodně ano!
Specialita, kterou zná každý, i když třeba v Olomouci nikdy nebyl, si našla po letech z Loštic cestu i do Olomouce. Nejprve se v Olomouci objevil automat na tvarůžky a nyní, na začátku března, dorazila rovněž z Loštic i Tvarůžková cukrárna rodiny Poštulkovy. A je to fajn. Pokud nejste zapřísáhlými odpůrci aromatického sýra, který je naším jediným mezinárodně chráněným původním druhem, pak se nedejte zviklat nedůvěrou a zkuste to. Stojí to za to.
Vdolky, větrníky, rolády či dortíky, které na pohled člověk nerozezná od sladkých předloh, chutnají skvěle, i když se chuťové buňky možná v prvním okamžiku diví, jelikož chuť neodpovídá vzhledu. Výrobky, postavené na dobrém těstu a různě zpracovaných tvarůžkách, jsou opravdu dobré. Ve srovnání se stejně velkými sladkými zákusky je pak celkem bez debat jasné, ve kterém případě do sebe labužník dostane více kalorií, cukru a tuku. Kdo má chuť na něco teplého, nač se přitom čeká jen pár minut, v nabídce jsou třeba i tvaůžkové hotdogy, langoše, tatarák či tvarůžkový lívaneček.
A jelikož bude tenhle víkend na polovinu března dost zima, není důvod nezkusit návštěvu originálního podniku. V sobotu mají otevřeno až do 18 hodin, jen v neděli zůstávají zatím dveře zamčené.
A pozor, tenhle text opravdu není reklamou. Tvarůžková cukrárna prostě nemá konkurenci :)
Komentáře
Hjeatc luletm