Lemuří ráj je kousek nad Olomoucí

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 19.3.2015

Madagaskar jako pravlast a Svatý Kopeček u Olomouce jako ten pravý domov. Lemuři, populární a vizuálně zajímavé poloopice, které to mají dnes ve volné přírodě čím dál těžší, spokojeně vegetují u lesa lousek nad Olomoucí.

"Centrum pro chov lemurů kata v Zoo Olomouc můžeme po jeho téměř tříletém fungování s hrdostí označit za lemuří ráj," říká mluvčí olomoucké zoo Karla Břečková. Zdejší obyvatelé projevují svou spokojenost vysokou reprodukční aktivitou. V roce 2013 odchovala každá ze tří zdejších samic po jednom mláděti a v loňském roce měly dokonce dvě samice dvojčata, třetí přispěla jedináčkem. "I letošek se vyvíjí růžově, v tuto chvíli máme dvě modrooká mláďata od mladých samic z roku 2013," dodává mluvčí zoo. "Lemuří výběh jsme proto s radostí zařadili mezi prominenty pro letošní komentovaná krmení - první proběhnou o velikonočním víkendu." Návštěvníci zoo tak mají 4. a 5. dubna možnost pozorovat olomouckou lemuří tlupu při oblíbené činnosti, tedy krmení. 

Olomoucká zoo po krátkém chovu (1990-1993) nerozmnožujícího se páru a dočasném azylu pro sedm samců ze Zoo Praha v povodňovém roce 2002 otevřela v květnu 2012 společně s novým vstupem do zahrady chovné centrum lemurů kata. V dubnu 2012 přicestovaly ze ZOO Ostrava 3 samice Menatra, Tonga a Ambia. Do června čekaly na samce Samba ze Zoo Opole. Následující rok se skupina rozšířila narozením dvou samiček a jednoho samečka. V roce 2014 vznikly ve skupině spory a rvačky po té, co Tonga a Menatra porodily dvojčata. Menatra s mláďaty byla ze skupiny oddělena a později společně odešly do ZOO Spišská Nová Ves. Následně došlo k výměně samce za nepříbuzného Taťku, otce letošních mláďat.

Většině poloopic na Madagaskaru kvůli kácení deštných pralesů doslova mizí domov před očima a stávají se tak nejohroženější skupinou primátů na světě, jsou na prahu vyhynutí.

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

oral atorvastatin <a href="https://lipiws.top/">purchase lipitor online cheap</a> order atorvastatin 80mg generic