Na Horním náměstí vykvete na 1. máje olomoucký Ekojarmark

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 30.4.2015

Pestrou paletu řemeslných výrobků a mnoho aktivit pro rodiče s dětmi nabídne více než stovka stánků olomouckého prvomájového Ekojarmarku. Dále přinese například hravá stanoviště s tématem odpadů, projížďky na kole i na raftech historickou Olomoucí nebo vyhlídku z radniční věže. Chybět nebude oblíbený celodenní koncert s velkou dávkou alternativní hudby, zahrají kapely Zrní, Živé Kvety, Květy, Luboš Pospíšil, Hm… a další. To vše čeká v pátek 1. května od 9 hodin všechny návštěvníky Ekojarmarku na Horním náměstí, který zakončí 25. ročník festivalu Ekologické dny Olomouc (EDO).
"Ekojarmark je pro nás svátkem, který je věnován společnému setkání lidí a rozvíjení jejich vztahu k přírodě. Letošním tématem ekologického festivalu byla krajina v mnoha podobách. Po výletech na silná místa v přírodě, osobitým uměním prostoupenému Dni  snů v krajině Domu přírody v Horce nad Moravou a posluchačsky úspěšných besedách, je Ekojarmark vyústěním programu EDO. Snažíme se první májový den, čas lásky, obohatit o téma ochrany přírody,“ vysvětluje Michal Bartoš, ředitel centra ekologických aktivit Sluňákov, které Ekojarmark i EDO pořádá. Akce každoročně svědčí o tom, že tato témata jsou blízká obrovskému množství lidí a zdaleka ne pouze ekologickým aktivistům a odborníkům. 

Vedle Ekojarmarku zítra na Olomoučany čeká i spousta doprovodných akcí. Připravena je například vernisáž výstavy Města s dobrou adresou v Galerii Šantovka od 16 hodin s řadou nápadů, jak zlepšit život a zdraví lidí ve městech. Je připraveno také Vítání ptačího zpěvu pro veřejnost s určováním ptáků a poslechem jejich zpěvu (v 6.00 sraz u mostu přes Mlýnský potok v Řepčíně na konci Martinovy ulice, také ve 21.00 u sv. Mořice v zadní části Opletalovy ulice budou lidé přizváni k poslechu zpěvu slavíků). Netradiční noční prohlídku Planetária v Pevnosti poznání (začátek ve 22.00), s promítáním filmů vhodných i pro děti, připravují v rámci EDO pracovníci tohoto zcela čerstvě otevřeného zábavného interaktivního muzea vědy.

Podrobný program Ekojarmarku i doprovodných akcí mohou zájemci najít na www.slunakov.cz.

 

Výběr z programu

• KONCERTY EDO 2015
součást Ekojarmarku na Horním náměstí v Olomouci
  9:30               ŽAMBOŠI
10:30               LUBOŠ POSPÍŠIL & 5P
12:15               MARSHALL MALINOVSKY
13:30               HM…  
15:00               ASPM A JAN SPÁLENÝ
16:30               ŽIVÉ KVETY
18:00               KVĚTY
19:30               ZRNÍ
V případě špatného počasí se koncerty uskuteční v U klubu Olomouc u Leoše Friedla.

• DIVADLO PLYŠOVÉHO MEDVÍDKA: OSTROV ODPADKŮ na nádvoří radnice
Divadlo pro rodiče s dětmi se začátky představení v 11:0013:00 a 15:00

• BAREVNÉ DNY aneb JAK SE TOČÍ ODPADY. Velký zábavný program o třídění a recyklaci odpadů s řadou atrakcí, her a soutěží pro děti a rodiče pořádá EKO-KOM, a.s.,  

• VYHLÁŠENÍ VÝSLEDKŮ SOUTĚŽE „VOLÁ TAPÍR, TŘIĎTE PAPÍR“
Již tradiční soutěž pro olomoucké školy ve sběru papíru, kterou v rámci své dlouholeté kampaně "Olomouc třídí odpad" pořádají společně Sluňákov, Odbor životního prostředí - oddělení odpadového hospodářství a péče o prostředí a Technické služby města Olomouce.

• SLUŇÁKOVSKÝ STAN. Aktivity pro rodiče a děti, včetně třídění odpadů.

• VÝLETNÍ PLAVBY HISTORICKOU OLOMOUCÍ
Objednávky u mikrobusu CK PEŘEJ tours na Ekojarmarku. Netradiční prohlídka historického centra města Olomouce na raftech s počátkem plavby přímo pod gotickou katedrálu Sv. Václava, pod Přemyslovským palácem, přes Bezručovy sady (Michalský Výpad), podél starobylých olomouckých hradeb s výhledy na kostel sv. Michala ze 17. století s bývalým dominikánským klášterem, kolem Botanické zahrady Michalským stromořadím k mostu u Tržnice (tř. 17. listopadu). Potom mikrobusem zpět na náměstí. Na stánku si budete moct také zapůjčit netradiční čtyřkolo vhodné na projížďku po městě a přilehlých parcích. 

• PREZENTACE CENTRA SEMAFOR, které se zaměřuje na dopravní výchovu a s ní spojené volnočasové aktivity pro děti i nejširší olomouckou veřejnost.

• LESY V OLOMOUCKÉM KRAJI - LESY PRO LIDI. Zábavné aktivity pro všechny, přibližující péči lesníků o zelené bohatství Olomouckého kraje. 

• První eko-kadeřnictví na Moravě Zelená hlava / Pivovar Chomout - domácí vařiči piva s největším pivovarem v republice / Freshnack – výroba a distribuce svačin do škol a do práce /… a další

VERNISÁŽ MĚSTA S DOBROU ADRESOU
pátek 1. května, 16.00 Galerie Šantovka
Putovní výstava ukazuje příběhy „Měst s dobrou adresou“. Asociace měst pro cyklisty se chystá mnohem aktivněji spolupracovat se samosprávami nejen na vytváření vhodných podmínek pro cyklisty ve městě, ale na širších plánech takzvané městské mobility. Výstava je tematicky i časově spojena se stejnojmennou konferencí. Má přispět k tomu, aby byla města příjemnější pro život jejich obyvatel. Cílem výstavy je inspirovat lidi, aby si sami řekli, co si představují pod pojmem „Město s dobrou adresou“. Prostory výstavě poskytla zdarma Galerie Šantovka.

• NOČNÍ ZÁVRAŤ VE SMÍRU
pátek 1. května, 22:00 Pevnost poznání, Planetárium
Nevím kde je nebe a nevím kde je zem, všechno se točí a nemůžu spát. Nachystám si věci na zítřek, nachystám si věci na druhý břeh. Tak nějak zpívá text jedna naše těžko pojmenovatelná skupina. Reflexe programu EDO 2015 pod kopulí Planetária v nově otevřené Pevnosti poznání. Pořádá Pevnost poznání UP Olomouc. 

• MÁJOVÉ VÍTÁNÍ PTAČÍHO ZPĚVU
pátek 1. května,  6.00 sraz u mostu přes Mlýnský potok – v Olomouci-Řepčíně na konci Martinovy ulice. Vítání ptačího zpěvu. Pozorování ptáků, poslech, ukázka odchytu a kroužkování.
pátek 1. května,  21.00 sraz u kostela sv. Mořice – zadní část ul. Opletalova, Noc Slavíků. Večerní vycházka za zpěvem slavíků na místo, kde lidé někdy raději zavírají okna, když slavíci začnou koncem dubna zpívat.
sobota 2. května, sraz v 8.00 na Žižkově náměstí, Zvláštní ptáčci v olomouckém parku
Pozorování ptáků v Bezručových sadech, ptačí hlasy skutečné i nahrané. Ukázka odchytu a kroužkování. Vítání pořádá Moravský ornitologický spolek a Česká společnost ornitologická.

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

lipitor 40mg drug <a href="https://lipiws.top/">order atorvastatin 40mg for sale</a> buy lipitor 10mg online cheap