Sto let fotbalu, desítky let v lize, evropské triumfy i domácí pády. Sigma vzpomíná

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 9.1.2019

Začalo to necelý rok po Velké válce. V létě roku 1919 odehrál první zápas nově vzniklý fotbalový tým, který založil legendární Karel Tatíček. Poprvé hráli fotbalisté na volné travnaté ploše na Envelopě, vzápětí se teprve šestnáctiletý Karel Tatíček stal historicky prvním soukromým investorem do olomoucké kopané a z vlastních prostředků zakoupil (nepříliš rovný) pozemek na Šibeníku, kde také s přáteli vybudoval první klubové hřiště.

Nástupce tehdejšího FK (či od roku 1920 SK) Hejčín, tedy SK Sigma Olomouc, proto chystá letos oslavy stého jubilea. A je jasné, že sto let si rozhodně zaslouží oslavy pořádné. Chystá se galavečer, výstava, film, zápas v retro dresech a další akce. 

V 19:19 začíná galavečer

Oslavy stoletého výročí začínají symbolicky 19. ledna v 19:19 galavečerem za účasti legend a přátel klubu. Během večera bude uvedena expozice zachycující cestu Sigmy od samého počátku až po současnost. Při příležitosti výročí vzniku klubu nechala Sigma vytvořit také speciální výroční logo, chystá natočit dokument nebo například odehrát ligový zápas v retro dresech. Ze strany Fotbalové asociace České republiky také obdržela příslib k odehrání reprezentačního utkání na Andrově stadionu.   

Galavečer ke 100. výročí založení klubu se uskuteční 19. ledna se symbolickým začátkem v 19:19 v nedalekém NH Collection Olomouc Congress. Bohatým programem bude provázet moderátor Ondřej Sokol. Vystoupí slovenský zpěvák Pavol Habera. Součástí večera bude také výstava mapující historii SK Sigma Olomouc. „Na několika panelech budou zachyceny jednotlivé etapy vývoje klubu a jeho největší úspěchy včetně tažení evropskými poháry. Svůj prostor zde dostanou i významní hráči a trenéři. Kromě informačních panelů se expozice bude skládat z výstavy historických dresů klubu. Nebudou chybět ani poháry, klubové vlaječky, šály a podobné předměty,“ uvedl marketingový manažer klubu David Holly.

Výstava v Šantovce a v muzeu

Fanoušci SK Sigma Olomouc se na výstavu mohou těšit od 22. ledna do 28. února v prvním podlaží Galerie Šantovka. V průběhu roku se pak vernisáž přesune do Vlastivědného muzea v Olomouci. Přesný termín bude stanoven.

Historie klubu a jeho největší úspěchy jsou nedílně spjaty s několika generacemi příznivců z olomouckého regionu. Zavzpomínat na tyto časy mohou fanoušci při ligovém zápase, který Sigmáci odehrají v retro dresech. Zápas se bude konat v srpnu nebo září. Tedy v období, kdy před 100 lety vznikl klub pod tehdejším názvem FK Hejčín. Historické okamžiky SK Sigma Olomouc dále zachytí připravovaný filmový dokument, kniha či speciální edice sigmáckého kalendáře.

Hejčín nebyl v Olomouci úplně první

FK Hejčín vznikl v roce 1919, od roku 1926 byl už jako SK Hejčín účastníkem Hanácké župy fotbalové. Tehdy ale nešlo o první fotbalové momenty v Olomouci.

Už 1. října roku 1912 vznikl SK Olomouc, od roku 1937 podle nového majitele Josefa Andera a jeho firmy pojmenovaný SK Olomouc ASO. Tento klub byl dokonce historicky prvním olomouckým účastníkem první ligy (1941 až 1947) a také vítězem Českého poháru, a to v roce 1940. Později ale v rámci zásadních reorganizací sportovních klubů po komunistickém převratu SK Olomouc ASO v roce 1951 zanikl. Roku 1912 byl založen také německý fotbalový klub DFC Olmütz, který hrál v Župě Jihovýchod (Gau Süd - Ost). Mimochodem, předchůdce Sigmy, SK Hejčín, hrál od roku 1938 na stejném hřišti u Hradiska jako v té době výrazně úspěšnější SK Olomouc ASO. V Olomouci působil za první republiky také židovský fotbalový klub Hakoah Olomouc, člen tehdejšího Židovského fotbalového svazu. 

Hejčínský klub, který je přímým předchůdcem Sigmy, získal svůj vlastní stadion až po válce v roce 1946. O rok později, roku 1947, se sloučil s DTJ Hejčín a jeho hlavním sponzorem se stal znárodněný podnik Moravské železárny. Po roce 1951 už mohli hejčínští fotbalisté těžiit nejen z finanční podpory bohatých železáren, ale i ze zániku věhlasnějkšího SK Olomouc ASO, jehož někteří hráči do Hejčína přestoupili. V roce 1966 se hlavním sponzorem klubu stal koncern Sigma a tehdy poprvé se objevil již dobře známý název TJ Sigma Olomouc MŽ. Pod tímto názvem také olomoucký fotbalový klub před 37 lety nastoupil 22. srpna 1982 k úplně prvnímu prvoligovému utkání. Mimochodem, s TJ Plastika Nitra, tehdy remizovali Olomoučané 1:1, i když byla Sigma během zápasu výrazně lepší a aktivnější. Co nám to jenom připomíná... :-)

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

atorvastatin 40mg drug <a href="https://lipiws.top/">brand atorvastatin 40mg</a> lipitor 20mg drug