Mistři navždy! Před čtvrtstoletím jsme jim fandili, dnes mají zlatí Kohouti respekt

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 12.4.2019

Před pětadvaceti lety slavila celá Haná mistrovský titul HC Olomouc. Členy tehdejšího mistrovského týdnu, zvaného tradičně Mora, čtvrt století po jejich triumfu přijal na radnici primátor Mirek Žbánek, jeho první náměstek Martin Major a radní Milan Feranec. Kromě přijetí a symbolického dárku připravili hokejistům i překvapení – stránku z pamětní knihy města z roku 1994, kde jsou všechny autogramy tehdejších mistrů.

Historicky prvním mistrem v samostatné české hokejové extralize se stal v pondělí 11. dubna 1994 tým HC Olomouc. Borce, kteří tenkrát hráli v zelenobílých dresech, k zisku titulu po náročné čtyřzápasové sérii s Pardubicemi hnal totálně narvaný zimní stadion. Byť jeho kapacita činí oficiálně 5500 sedících diváků, tehdy vítězné utkání a následné oslavy vidělo přes sedm tisíc lidí. „Kapacitu haly jste tehdy naplnili na 131 procent, čímž jste překonali i budovatele a legendární černé barony,“ konstatoval David Ševčík z oddělení sportu, který hokejisty na radnici přivedl. Ještě před sérií s Pardubicemi tenkrát HC Olomouc vyřadil nejprve České Budějovice a následně ještě Kladno.  

„Pánové, vám patří dík za to zlato, které v klubu rezonuje dodnes, byť od jeho zisku uběhlo dlouhých pětadvacet let. Vím to i proto, že můj synovec za jeden z mládežnických týmů dnes chytá. Ve skrytu duše jsme doufali, že bychom letos mohli přijímat i další čerstvé mistry. To sice zatím nevyšlo, určitě to ale vyjde během nejbližších let,“ řekl primátor Mirek Žbánek. „Moc doufám, že tady brzy budeme mít i nové mistry ze současné generace, přál bych i fanouškům, aby to mohli znovu zažít. Já si ty pocity moc dobře pamatuju jako čtrnáctiletý fanda, na tom stadionu přeplněném lidmi i euforií to tehdy byl úžasný zážitek,“ připojil se náměstek primátora Martin Major. Primátor pak týmu poděkoval i za to, že se naprostá většina z tehdejších šampionů i v uplynulém čtvrtstoletí věnovala hokeji například z pozic trenérů mládeže. „To je velmi důležitý příklad, jak hokeji po celá léta vracíte to, co vám dal v době, kdy jste byli na vrcholu,“ řekl Mirek Žbánek.

„Ze skupiny jednotlivých lidí se musel stát opravdový tým, který měl jeden společný cíl a tomu všechno podřídil. Výsledek se pak dostavil, i když jsme nepatřili k favoritům soutěže,“ popsal recept na úspěch kapitán tehdejší Mory Miroslav Chalánek. „Byl to pro nás mimořádný úspěch, krásné chvíle a zážitky, které nám už nikdo nevezme,“ dodal kapitán a připomněl i jména tehdejších dvou trenérů, kteří se dnešních oslav nedožili, a to Josefa Augusty a Jaromíra Přecechtěla.

Foto: MMOL/ Blanka Martinovská a MF

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

lipitor brand <a href="https://lipiws.top/">order lipitor 80mg online</a> order atorvastatin online