Olomoucký arcibiskup se ohradil proti lživým útokům na prezidentského kandidáta Drahoše

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Neděle, 21.1.2018

Špinavá kampaň před druhým kolem prezidentských voleb graduje. Poslední pomluvy na adresu Zemanova vyzyvatele Jiřího Drahoše přiměly ke vstupu do dění i olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera. Mezi věřícími se šíří podvržené materiály a falešné zprávy o tom, že je Jiří Drahoš členem zednářské lóže a bude šířit „satanizaci a demoralizaci národů a jejich autogenocidu skrze různé technologie“. Dokumenty, které tato skupina vydala, se tváří tak, jako by prezentovaly oficiální katolické postoje, a takto jsou dál šířeny sociálními sítěmi. Jedná se o mimořádně podlý a nebezpečný způsob kampaně a očerňování jednoho z kandidátů.

Za touto sérií pomluv stojí tzv. Byzantský katolický patriarchát, skupina exkomunikovaných kněží, které charakterizují mimo jiné i sympatie k Rusku. Moravský metropolita vydal prohlášení, ve kterém reaguje na nedávné aktivity tohoto uskupení. Od činnosti společenství, odpadlého od katolické církve a sdruženého kolem bývalého kněze olomoucké arcidiecéze Antonína Dohnala, se katolická církev distancuje. Proti pomluvám na adresu Jiřího Drahoše se už dříve ohradil i plzeňský biskup Tomáš Holub. 

Zde je celý text prohlášení olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera. 

Prohlášení Arcibiskupství olomouckého

Na stále opakované útoky a pomluvy ze strany Byzantského katolického patriarchátu už dlouho neodpovídáme, protože počítáme s tím, že rozumní čtenáři snadno odhalí jejich zmatenost. V tyto dny však dostáváme dotazy na veřejné dopisy této skupiny, které jsou šířeny dokonce i elektronickou poštou z obecních úřadů. Proto považujeme za nutné podat informaci o této skupině, kterou založil bývalý kněz naší arcidiecéze.

ThDr. Antonín Dohnal přijal řeholní jméno Eliáš, prohlásil se za biskupa a skupinou, kterou založil, se nechal svévolně prohlásit za patriarchu, čímž se dostal do církevních trestů. Sám pak vyhlásil exkomunikaci papeže Jana Pavla II. a později i papeže Benedikta XVI. a papeže Františka a také většiny katolických biskupů světa. Část tohoto společenství žije na Ukrajině a část v Česku, protože někteří byli z Ukrajiny vypovězeni pro podporování proruských separatistů. Ve svých prohlášeních odvážně hájí některé významné lidské i evangelní hodnoty důležité jak pro církev, tak pro lidstvo. Zároveň je spojují se svými zvláštními pohledy a nestydí se používat nedoložená tvrzení, dohady a pomluvy. Tak se snaží i nyní zasáhnout do předvolebního boje u nás pomlouváním prezidentského kandidáta prof. Drahoše.

V Česku nejsou registrovanou náboženskou společností, i když se o to opakovaně snažili. V poslední době sami sebe označují za sektáře. Jejich mnohé postoje nelze považovat za shodné s katolickou církví, ani za lidsky vyzrálé a rozumné. Katolická církev se od jejich aktivit distancuje.

+ Jan Graubner, arcibiskup olomoucký a metropolita moravský

Olomouc, 19. 1. 2018

Foto: ado.cz a MMOL/ Blanka Martinovská

Autor: 
(red)